Bred uppgång på Stockholmbörsen på måndagen

Stockholmsbörsen noterade en stark uppgång på måndagen, en uppgång som gradvis stärktes under dagen. Samtliga sektorer var på plus och hälsovårdssektorn utvecklades särskilt väl. 

OMXS30-index var upp 1,95 procent vid 16.30-tiden. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet 0,68 procent som lägst och 1,99 procent som högst.

De aktier som utvecklades bäst i börsindexet var Swedish Match, Astra Zeneca och H&M. 

Astra Zeneca stämmer Macleods då dess generiska version av blodproppsläkemedlet Brilinta anses utgöra ett patentintrång. Det rapporterar Bloomberg News. Astra Zeneca-aktien steg 2,9 procent. 

Skidanläggningsbolaget Skistar rapporterar att det råder att rekordintresse inför årets jul- och nyårsveckor i Sälen där ökningen i bokningsläget ligger på 33 procent i jämförelse med föregående år. Aktien rusade 6,6 procent. 

SAS minskade antalet passagerare med 74,2 procent till 717 000 personer i den totala trafiken i augusti, jämfört med samma månad året innan. Det är en ökning 12 000 passagerare jämfört med månaden innan då tillväxten var -75,2 procent. Aktien ökade marginellt med 0,2 procent. 

Fastighetsbolaget Balder köper 50 procent av det norska bolaget Anthon B Nilsen Eiendom. Det inkluderar en fastighetsportfölj med fastigheter i Oslo och på Lahaugmoen, samt en utvecklingsportfölj om 170 000 kvadratmeter i östra Norge.

Marknadsvärdet för fastigheterna som ingår i transaktionen är cirka 3 miljarder norska kronor. Marknaden reagerade positivt på beskedet och handlade upp aktien med 5,5 procent. 

Medicinteknikbolaget Sectra meddelar att den holländska säkerhetsmyndigheten har godkänt bolagets mobila VPN för användning till och med säkerhetsnivån restricted. Aktien ökade 2,8 procent. 

Skogsbjässen Stora Enso satsar på produktion av korslimmat trä och investerar 79 miljoner euro i en ny produktionslinje vid sågverket i tjeckiska Ždírec. Aktien avancerade 0,3 procent. 

Låsjätten Assa Abloy säljer sin schweiziska sensorteknikenhet Cedes till Capiton AG. Bolaget omsatte i fjol 525 miljoner kronor. De finansiella detaljerna är hemliga. Aktien handlades upp 1,4 procent. 

Medicinteknikbolaget Lumito, som är verksamt inom digital patologi, påbörjar diskussioner med framtida samarbetspartners. Aktien rusade 26,2 procent. 

Challenger Mobile har tecknat avtal om att förvärva AB B21 Invest III under namnändringen till Battlecamp. Aktien steg kraftigt med 9,4 procent. 

Shamaran bekräftar att det mottagit en betalning på 6,5 miljoner dollar för dess andel av oljeleveranserna från Atrush-fältet i juli. Aktien ökade 1,3 procent. 

Mediebolaget Nent, Nordic Entertainment Group, har säkrat ett flerårigt avtal rörande sändningsrättigheter till svenska herrlandslaget i fotboll. Aktien var i stort sett oförändrad. 

Gaming Innovation Group, GiG, och Betgenius går ihop för att leverera en global sportsbook-plattform. GiG-aktien steg hela 11 procent på den svenska börsen. 

Hotellens intäkter för logi mer än halverades under sommaren. Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm försvann över 80 procent av intäkterna, enligt Visita.

Investmentbolaget Industrivärden har köpt ytterligare 1 miljon röststarka A-aktier i verkstadsbolaget Volvo där bolaget är storägare. Detta i en affär på 171,9 miljoner kronor, utanför handelsplats.

Under den gångna veckan varslades 1 818 personer om uppsägning i Sverige. Totalt har nu 97 923 personer varslats sedan i början av mars. 

Arbetsförmedlingen har också gjort en preliminär uppföljning av varslen i mars och april och funnit att ungefär hälften har blivit uppsagda. Det är en större andel än under finanskrisen 2008. Flest uppsagda återfinns inom hotell- och restaurangnäringen.