Positiv start på börsveckan i Stockholm

Stockholmsbörsen stiger på måndagen i linje med de ledande Europabörserna samt med stöd av fortsatt uppgång på New York-börsen. OMXS30-index var vid 16.30-tiden upp med 2,0 procent. 

Läkemedelsjätten Astra Zeneca låg med i toppen bland OMXS30-bolagen med en uppgång på 2,4 procent. Trumpadministrationen kan potentiellt ge ett akut godkännande för Astra Zenecas vaccinkandidat mot coronaviruset inför det amerikanska presidentvalet, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Andra starka aktier bland de tyngsta aktierna var Sandvik och Kinnevik med uppgångar på 3,7 respektive 3,1 procent. Det senare bolaget, Kinnevik, noteras imorgon tisdag exklusive inlösenrätt på 7 kronor per aktie. 

Måndagen bjöd på ett budpliktsbud då storägaren Investment AB Arawak, som kontrolleras gemensamt av Salénia Aktiebolag och Ingo Invest, lade bud på Ework om 70,26 kronor kontant per aktie. Ework var upp 2,6 procent.

 

Teknikkonsulten Afry, formellt ÅF Pöyry, har ingått ett förlikningsavtal med Sino-Forest Corporation Litigation Trust som leder till att samtliga pågående rättsprocesser avslutas mot flera av Afrys dotterbolag. Förlikningsavtalet har ingen materiell påverkan på ÅF Pöyrys finansiella position, uppges det. Aktien steg 3,0 procent.

Africa Energy utökar sitt ägande vid Block 11B/12B offshore i Sydafrika. Den tidigare ägarnivån på 4,9 procent ökar till 10 procent. Aktien ökade 4,0 procent.

Ratos steg 2,2 procent. Bolagets vd Jonas Wiström säger i en intervju i Dagens industri att han ”vågar påstå att vi har vänt trenden”. Elva av tolv portföljbolag har uppvisat bättre resultat under första halvåret jämfört med fjolåret. 

Ett Sensys Gatso-program i Oklahoma om automatiserad nummerplåtsavläsning avslutas efter nästan två års full drift av programmet. Beslutet är ömsesidigt med kunden. Aktien var upp 0,6 procent. 

 

Verkstadsbolaget AQ Group kommer att avveckla AQ Components Västerås-verksamheten i Smedjebacken där man för närvarande har 20 anställda. I samband med detta sker en flytt över till AQ Lasertool i Estland. Aktien var oförändrad.

 

SAS-ledningen har föreslagit tio procent lägre löner för piloter under den nya rekapitaliseringsplanen som innefattar effektivitetsförbättringar på fyra miljarder kronor de närmsta åren. Men piloterna har sagt nej och parterna uppges stå långt ifrån varandra, enligt Dagens Nyheter. SAS, som i morgon kommer med delårsrapport, var upp 0,7 procent.

 

Pumpbolaget Xavitech har beslutat att genomföra en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna på 28,6 miljoner kronor vid full teckning före emissionskostnader. Teckningskursen är fastställd till 1,30 kronor per aktie och motsvarar en premie om 4,8 procent mot stängningskursen på Nordic SME den 21 augusti 2020. Aktien sjönk 4,0 procent.

 

Arbetsförmedlingen kom med nya varselsiffror. I förra veckan varslades 

409 personer om uppsägning i Sverige. Totalt har nu 93 943 personer varslats sedan början av mars. Arbetslösheten uppgår nu till 478 934 personer, vilket motsvarar 9,2 procent. Under veckan före var nivån också 9,2 procent. 

 

Bland utländsk statistik noterades att Chicago Fed index minskade mer än väntat till 1,18 i juli från reviderade 5,33. Väntat var ett värde vid 3,70, enligt Bloomberg.