Stabil uppgång på Stockholmsbörsens på måndagen

Stockholmsbörsen noterade en stabil uppgång på måndagen och rekylerade därmed uppåt efter fredagens nedgång. 

OMXS30-index var en timme före stängningen upp med 0,8 procent. 

Gruvbolaget Boliden var den starkaste aktien i OMXS30-index med en uppgång på 4,1 procent. Den svagaste aktien i indexet var Handelsbanken som tappade 1,2 procent. 

Låsbolaget Assa Abloy förvärvar Access-IS, en leverantör av RFID, NFC och streckkodsbaserade läsare som möjliggör verifiering av rese- och ID-dokument, biljettavläsning och kontaktlösa betalningar. Verksamheten omsatte under förra året 220 miljoner kronor. Bolaget fick även grönt ljus av EU-kommissionen för förvärvet av 54 procent i Agta Record. Aktien ökade 0,7 procent. 

Teknikhandelsbolaget Christian Berner redovisade lägre orderingång men högre resultat i andra kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna backade ett par procent. Bolaget återupptar utdelningen med 60 öre per aktie i höst, efter att ha pausat utdelningen vid årsstämman. Aktien var oförändrad.

Fastighetsbolaget Wallenstam kallar till extra bolagsstämma den 30 september för att besluta om en utdelning om 50 öre per aktie. Bolaget pausade utdelningen vid årsstämman. Aktien var upp 1,0 procent.  

CTT Systems pausar utvecklingen av antikondensationsprodukter för fabriksmontering i Airbus A320-familjen. Orsaken är att Airbus avbryter utvecklingen av fuktregleringssystemet, DAGS, till A321XLR. Aktien föll tungt med 16,8 procent. 

Hotelloperatören Scandic Hotels kommer under veckan att utvärdera omfattningen av en tidigare meddelad neddragning om 1 000 personer i Norge. Det rapporterar E24.  Bakgrunden är att den norska regeringen har ändrat permitteringsreglerna till att omfatta 52 veckor istället för 26. Aktien sjönk 3,0 procent. 

Fingerprint Cards backade 1,7 procent. Enligt uppgifter på bolagets hemsida har Brittiska Cat Phones släppt sin nya smartphone S62 Pro som innehåller Fingerprint Cards sensor FPC1035. Totalt har det nu lanserats 443 mobila enheter med bolagets sensorer och teknik. 

Skidanläggningsbolaget Skistar släppte på måndagen en ny prislista för säsongen 2020/2021 som innehöll prishöjning. Exempelvis höjs liftkortspris med 4 procent för vuxna och veckokort. Aktien var upp 1,0 procent. 

Omsorgsbolaget Humana ingick ett samarbete med Bonnier Academy kring digitala utbildningar på yrkesområdet omsorg. Aktien steg 1,5 procent. 

Saxlund Group har träffat ett finansieringsavtal på 105 miljoner kronor med sin största ägare Gabrielsson Invest och med Trention om att genomföra en kapitalisering för att säkerställa den kraftiga tillväxten som förväntas. Aktien ökade 3,6 procent. 

Medicinteknikbolaget Lumito, som är verksamt inom digital patologi, meddelar att dess vd Stefan Nilsson har avlidit. Aktien föll med 5,6 procent.

Nordnet är nära att göra en comeback på Stockholmsbörsen. Det skrev Dagens Industri med hänvisning till källor. Aktien avnoterades från börsen i februari 2017. 

Svensk Handel publicerade handelsbarometer som visade en ökning i framtidsindiktatorn i augusti jämfört juli med 4,5 enheter till 85,7. Samtliga fyra segment: butiker, e-handel, dagligvaruhandel, sällanköpsvaruhandeln, visade uppgångar. 

Arbetsförmedlingens statistik för vecka 33 visade att 511 personer varslats om uppsägning. Totalt har nu 93 534 personer varslats sedan början av mars.

Arbetslösheten ligger på 9,2 procent, vilket är samma nivå som veckan innan.