Oro för andra coronavåg tynger Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde stigande på måndagen men växande oro för en andra våg av coronasmitta tog över sentimentet och de ledande Europabörserna lade sig i negativt territorium. Vid 16.25-tiden hade OMXS30-index fallit med 0,6 procent. 

Måndagen bjöd annars på ett något lugnare rapporttryck jämfört med situationen i förra veckan. Även på makrosidan var det ovanligt lugnt. 

Ica Gruppens aktie steg 1,1 procent. Försäljningen i de svenska ICA-butikerna ökade med 5,9 procent i april jämfört med samma månad föregående år. Månaden innan var tillväxten 11 procent efter hamstringsbeteende hos kunderna.

Ericsson ökade 0,1 procent. Bolaget höjer sin prognos för de globala 5G-abonnemangen till cirka 2,8 miljarder år 2025, jämfört med tidigare 2,6 miljarder. Bakom revideringen ligger coronavirusutbrottet, rapporterar Reuters.

Fordonsunderleverantören Haldex har genomfört en riktad nyemission på cirka 157,2 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien var upp 3,8 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo förvärvar de exklusiva USA-rättigheterna för kommersialisering av deprexis, som är en digital terapi för att hjälpa patienter med depressionssymtom. Aktien steg 11,7 procent.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Pledpharma får ett patent godkänt i USA och det sträcker sig till juli 2030. Aktien var upp 9,1 procent.

Oljebolaget Shamaran redovisar ökande omsättningen och produktionen under det första kvartalet. Resultatet bjöd på storförlust på 125 miljoner dollar, tyngd av nedskrivningar. Företaget brottas just nu med finansieringsfrågan. Aktien var ned 31,9 procent. 

Investmentbolaget Stockwik Förvaltning har ingått avtal om att förvärva Admit Ekonomi för en köpeskilling på totalt 30 miljoner kronor. I samband med affären föreslår styrelsen att Stockwik gör en nyemission på 12,5 miljoner kronor med företrädesrätt för befintliga aktieägarna. Aktien tappade 2,8 procent.

Bygghemmas försäljningsmix har en ökad andel av egna varumärken. I mars var andelen 50 procent och inom DIY-segmentet var siffran cirka 20 procent. Inom heminredning är siffran cirka 90 procent. Aktien var upp 0,1 procent.

Modebolaget MQ kommer att leva vidare som bolag efter att den tidigare storägaren Mats Qviberg räddat företaget från avveckling. Han är nu huvudägare. Bolaget kommer att reducera antalet butiker och fokusera på e-handel.

Svenska fondspararna återvände till börsen i april och gjorde nettoinsättningar på 29,4 miljarder kronor i aktiefonder. I mars låg uttagen på höga 80,2 miljarder kronor.

Den svenska arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens statistik ökade till 8,1 procent i april från 7,6 procent i mars. 

Arbetsförmedlingen varselstatistik visade avtagande ökning i antalet varsel. Utfallet i förra veckan var det lägsta sedan coronakrisen inleddes. 

Boprisindikatorn visade att hushållen är fortsatt pessimistiska om bostadsmarknaden. Indikatorn gick ned sex punkter till minus 26 i maj.