Ras på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen rasar på måndagen i linje med omvärlden sedan ett kraftigt fallande oljepris ytterligare tyngt marknaden utöver den dystra utvecklingen kring coronaviruset. Saudiarabien startade under helgen priskrig sedan förhandlingar om produktionssänkningar inom Opec+ brutit samman i fredags. En timme före stängningen var OMXS30-indexet ned 5,4 procent. 

Samtliga aktier i OMXS30-index föll. Nordea tog täten i nedgången och sjönk 8,9 procent följt av Volvo som tappade 6,0 procent. 

Oljebolagen var den stora förloraren på Stockholmsbörsen. Olja & gas-index föll med 21 procent och tungviktaren Lundin Petroleum rasade med 23,1 procent. I sektorn sjönk Enquest med 21,8 procent och IPC tappade 19,6 procent.

Brentoljan föll med nästan 19 procent och handlas nu till 36,75 dollar per fat, efter en nedgång på knappt 10 procent i fredags. 

Saudiarabien startar alltså ett priskrig efter att Ryssland vägrat gå med på Opecs föreslagna produktionsminskningar. Saudiarabien planerar dessutom att öka produktionen med över 10 miljon fat per dag när avtalet mellan Opec och Ryssland löper ut i slutet av mars. Nedgången för oljepriserna är den största sedan Kuwaitkriget 1991.

På coronafronten meddelades att Italien genomför drastiska åtgärder för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset och sätter 16 miljoner människor i karantän. Det gäller regionen Lombardiet samt ytterligare 14 provinser. Det stora antalet motsvarar en fjärdedel av Italiens befolkning.

Flygbolaget SAS förlänger sitt flygstopp till och från norra Italien till den 3 april. Det uppgav flygbolaget till nyhetsbyrån TT. SAS har tidigare stoppat flygningarna till norra Italien till den 16 mars. SAS aktie sjönk 3,2 procent.

Hotelloperatören Scandic sänkte sin försäljningsprognos för det första kvartalet 2020 till följd av utbrottet av coronaviruset. Bolaget bedömer att nettoomsättningen för jämförbara enheter i mars faller med 15 procent, vilket innebär en nedgång på 4 procent för det första kvartalet. Bolaget spådde vid bokslutet i mitten av februari att nettoomsättningen skulle öka med 1 till 3 procent i första kvartalet. Scandics aktie  sjönk med 3,7 procent. Sektorkollegan Pandox föll med 8,5 procent. 

Telia och Discovery Networks har under helgen kommit överens om ett nytt avtal som gör att Discoverys tv-kanaler återvänder till Telias kunder. Telias aktie sjönk med 5,0 procent. 

ICA:s försäljning i Sverige ökade med 8,4 procent i februari, jämfört med samma månad i fjol.  Bolaget bedömer att kalendereffekten för månaden uppgick till plus 3,8 procent vilket förklaras av skottdagen. Aktien tappade 1,3  procent. 

Fastighetsbolaget Castellum har tecknat ett treårsavtal med en västsvensk fordonstillverkare om att testa autonoma tunga fordon och elfordon på Castellum Säve, som tidigare hette Säve Flygplats, i Göteborg. Aktien föll med 6,8 procent. 

Stirlingmotortillverkaren Swedish Stirling har beslutat att genomföra riktade emissioner på totalt 147 miljoner kronor före emissionskostnader, varav Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek investerar 92 miljoner kronor, Aktien backade 0,7 procent. 

Många insynsaffärer rapporterades på måndagen, men det var få aktier som orkade stiga. I bettingsektorn har Kindreds styrelseordförande tillika grundare Anders Ström köpt aktier för 10,2 miljoner kronor. Aktien backade 1,0 procent. Branschkollegan Leovegas vd Gustaf Hagman köpte aktier för 1,3 miljoner kronor och även finanschefen samt marknadschefen ökade sina innehav. Aktien steg 1,8 procent. 

Net Insights tillträdande vd tillträdande vd Crister Fritzon köpte aktier för knappt 20 miljoner kronor. Aktien noterade ändå ett kursfall på 9,8 procent. 

På statistikfronten kom siffror över den tyska industriproduktionen som ökade mer än väntat 3,0 procent i månadstakt under januari. 

Siffror över EMU:s investerarförtroende minskade mer än väntat i mars. Förtroendet sjönk till -17,1 i mars. Marknaden hade väntat en minskning till -11,4. Föregående månads utfall var 5,2.