Fed-paus och optimism kring handelsavtalet ökar riskaptiten

Det är händelserika dagar på börsen med viktiga signaler om konjunkturen, centralbankerna och handelskonflikten mellan USA och Kina samtidigt som börsåret 2019 har inlett starkt. Makrostrategen Helena Haraldsson menar i Omvärldspodden att det finns flera skäl till den senaste tidens börsuppgång i USA och den starkaste starten på Stockholmsbörsen sedan 1994.

– Det är dels en respons på den kraftiga nedgången i december och kan ses som en rekyl. Men nu tror marknaden att Fed ska sänka redan i år, det trodde man inte i december. Fed har ändrat sin ton mot bakgrund av svagare makrosignaler och skakiga marknader.

– Marknaden har blivit mer optimistiska kring handelskonflikten då båda sidor känner av negativa faktorer och framförallt Trump har visat att han verkligen vill ha ett avtal på plats. Man ska inte heller glömma bort att Kina nästan dagligen kommer med små stimulanser. De är inte så stora som tidigare år men ofta lyckas de guida mot stabilitet.

Vad betyder det här framåt, är det tillfälle för privata investerare att köpa mer aktier?

 – Efter ett stort fall kan det alltid komma rekyler. Hela 2018 var tufft och särskilt slutet var enormt svagt. Pessimismen var väl stor och nu har vi fått en studs och det är en dessutom en rekyl som heter duga.

Recession är absolut inte huvudscenariot enligt Helena Haraldsson. Här är de största orosmomenten på kort sikt att ta hänsyn till för investerare som vill ta på sig mer risk:

  • Hög volatilitet på börserna
  • Svaga makrosignaler är inte bra för vinsterna
  • Svårt att se att Fed kan överraska positivt med en räntesänkning då arbetsmarknaden i USA är för stark och lönerna stiger för snabbt
  • Törs verkligen investerarna lita på de lägre värderingarna, givet att vinstnivån är väldigt osäker?

Slutsatsen är att vi befinner oss sent i konjunkturcykeln och ser en förhöjd risk i makrosignaler och vinstutveckling. Det är orosmoln som måste skingras för att riskaptiten varaktigt ska komma tillbaka menar Helena Harldsson.

Lyssna gärna på hela samtalet här: