Nervösa börser – fyra investeringsalternativ

Börserna är utan tvekan nervösa! Investeraren ska vara försiktig men inte jätteorolig. Det menar Helena Haraldsson, omvärldsstrateg Carnegie Private Banking, som senaste i Omvärldspodden dessutom listade flera alternativ på investeringar som passar bra i rådande klimat.

– Ledarsektorn tech har nu börjat visa svaghet då rapporterna inte imponerat. Men fler techrapporter kommer nästa vecka. Vi ser mer spridda och något svagare konjunktursignaler och fler bolag talar om marginalpress från tullar, olja och andra råvarukostnader etc. Vi har också sett fler vinstvarningar främst inom sektorerna fordon, industri och halvledare säger Helena Haraldsson (på bild ovan.)

– Det vi ser nu är konjunkturosäkerhet och vinstnedrevideringar från analytiker globalt, dock inte i USA i samma uträckning. Vi ser också fler analytiker reviderar ner än upp vinstestimaten, så det s.k. vinstsentimentet globalt och har fallit till en nivå som vi inte upplevt på 2 år, även här ser USA lite bättre ut. Sen kan man notera att andra tillgångsslag som företagsobligationer (krediter) också faller framförallt high yield, det mer riskfyllda segmentet i USA, vars kreditspreadar vidgas vilket också är nytt i den här ”risk off-miljön”. Flera tillgångslag är alltså nervösa. Det som är positivt är att Kina har en ökad vilja att stimulera men ar Helena Haraldsson.

– Vi är försiktiga men inte jätteoroliga. Vinsterna är inte längre fantastiska och vi ser effekter på vinster av handelskriget. Vårt huvudscenario är fortfarande att det som sker nu är en korrektion – inte en början på en större och längre börsnedgång. Skälen till det är att vi inte ser en recession i konjunkturen och vi ser heller inte framför oss en total vinstkollaps menar Helena Haraldsson. 

Hur ska investerare agera nu?

– Vi tycker man ska vara agera försiktigt och vi har flera defensiva placeringsrekommendationer för våra kunder. Ett exempel som är den stabila och konjunkturokänsliga hälsovårdssektorn i USA. Även guld är ofta en trygg hamn i orostider, särskilt då många korträntefonder erbjuder mager eller negativ avkastning. Den tekniska analysen talar för en uppgång. I vår strategirapport talade vi om optionsstrategier i olika former. Vi tycker att schweiziska aktier är ett bra komplement till svenska, och Zürichbörsen har klarat sig betydligt bättre i den här turbulensen. Fördjupa dig mer i schweiziska aktier här. Vi tycker även att kinesiska obligationer är intressant just nu som en diversifiering inom ränteplaceringar och den kinesiska räntemarknaden har den senaste månaden ökat i värde trots att räntorna har stigit i USA och i väst säger Helena Haraldsson. Läs mer om kinesiska obligationer här.

 

Lyssna på hela samtalet nedan: