Nya skatteregler för utlandssvenskar i Portugal och Grekland

De förmånliga skatteavtalen med Portugal och Grekland upphör att gälla vid årsskiftet. Carnegies skattejurist Sara Zad redogör för effekterna.

I juni i år beslutade riksda­gen att säga upp skatteavtalen med Portugal och Grekland, då avtalen ansågs ge utlandsbosatta svenskar otillfredsställan­de skattefördelar. Avtalen upphör att gälla per den 31 december 2021. Från års­skiftet beskattar respek­tive land inkomster en­ligt sina interna regelverk. Sverige kommer således att från år 2022 beskatta svenska inkomster enligt svensk lagstiftning.

Hur beskattas pensionärer bosatta i Portugal och Grekland?

För personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige kommer pensioner från svenska utbetala­re att beskattas med en platt skatt om 25 procent enligt lagen om sär­skild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK). Är man däremot fortfarande att betrakta som obe­gränsat skattskyldig i Sverige, trots sin bosättning utomlands, beskattas pensioner med en pro­gressiv skatt om upp till 52 procent. Även tjänsteinkomster kom­mer att omfattas av motsvarande regelverk.

Därtill beskattar Portugal och Grekland fortsättningsvis pen­sioner enligt sin in­terna rätt, men med möjlighet att avräkna den svenska överskjutan­de skatten. Detta så kallade av­räkningsinstitut kan innebära att ingen ytterligare portugisisk skatt utgår på svenska pensioner.

Hur beskattas utdelningar och kapitalvinster för begränsat skattskyldiga?

När skatteavtalen upphör finns inte längre några trösklar för beskatt­ningsinträde. En följd är att perso­ner som är skattemässigt hemma­hörande i Portugal eller Grekland får betala 30 procents svensk skatt på utdelningar från svenska bolag enligt kupongskattelagen. För utlands­svenskar bosatta i Portugal blir skatten på utdelningar tre gånger högre än tidigare.

Vad är tioårsregeln?

Den så kallade tioårsregeln blir tillämplig på kapitalvin­ster för den som är begrän­sat skattskyldig i Sverige. Det innebär att försäljningar av svenska värdepapper som sker inom tio år från utlands­flytten, samt av utländska värdepapper förvärvade under tiden man var hemma­hörande i Sverige, får beskat­tas i Sverige med 30 procent. Sverige har rätt att beskatta försäljning av svenska mark­nadsnoterade delägarrätter, det vill säga aktier (inte fon­der), med 30 procents skatt oavsett om de förvärvats före eller efter utlandsflytten.

Tio år räknas från den dag man fysiskt flyttat ut från Sverige och därmed blivit be­gränsat skattskyldig.

Avräknas svensk skatt?

Under exempelvis Portugals skattesystem för Non-Habi­tual Residents (NHR) räk­nar Portugal av den svenska skatten från den portugi­siska. Eftersom skatten i Portugal är lägre, 28 procent, tas ingen skatt ut i Portugal. Utländska aktier, exempelvis norska aktier, som individen köpt efter utlandsflytten omfattas inte av den svenska tioårsregeln och ingen svensk skatt utgår på dessa.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar