Maxine Rior: “De bästa investeringarna som görs är aldrig de mest uppenbara”

Carnegie Private Banking är en mötesplats för kunskap och kapital. Varje dag träffas investerare och entreprenörer för att pröva idéer, utveckla bolag och göra bättre investeringar. Möt Maxine Rior, investerare på Northzone, om det rådande heta investeringsklimatet och vilka egenskaper hon söker hos entreprenörer och bolag som hon väljer att investera i.

Med en bakgrund som civilingenjör var Maxine Rior initialt inställd på att hon skulle jobba med något tekniskt. När hon gjorde sitt examensarbete på Klarna insåg hon emellertid att hon är en “people person”, och hamnade efter examen istället inom investment banking på Carnegie.

Efter Carnegie blev hon rekryterad av Kinnevik som under perioden genomgick stora förändringar. Georgi Ganev hade nyss tillträtt som vd och nya investeringsstrategier för Norden togs fram. Här jobbade Maxine Rior med bolag som Budbee, Mathem och Karma:

– Kinnevik har ett otroligt gott rykte som arbetsgivare vilket öppnade väldigt många dörrar. Jag kände dock att jag ville komma in lite tidigare i investeringarna och närmre entreprenörerna. När venture capital-bolaget Northzone reste sin nionde fond 2019 och undrade om jag ville komma över kunde jag inte tacka nej.

“Den bästa drivkraften kommer från entreprenörer som känner att de har något att bevisa”

Av 30-40 bolag ska ett bli ett Spotify

Arbetet på Northzone påminner en hel del om Kinnevik. Den stora skillnaden är att Maxine Rior nu jobbar med att investera i ett mycket tidigare skede. Hon berättar lite om vad det innebär att arbeta för ett venture capital-bolag:

– Vi investerar bara equity och tar minoritetsposter i bolagen. Affärsmodellen handlar inte om att alla bolag ska bli unicorns, utan att vi inte missar nästa Spotify. Av 30-40 bolag vill vi att kanske ett ska bli ett Spotify. Och av 200 bolag vi träffar investerar vi i kanske ett, så
nålsögat för att gå hela vägen är väldigt litet. Vår nuvarande fond, Northzone IX, är på 500
miljoner dollar vilket innebär att kraven på avkastning blir större.

Maxine Rior understryker vikten av att hålla sig ajour med vad som händer i omvärlden. För hennes del innebär det att hon lever på Twitter, läser mängder med nyhetsbrev, både från företag och relevanta personer som idag jobbar på venture capital-fonder. Hon medger att även om nyhetsartiklar ger mycket information är det en helt annan sak att läsa om personers faktiska åsikter.

Och i en föränderlig omvärld förändras också kraven på rådgivarna. När det kommer till vad man bör tänka på innan man investerar finns det några olika nyckelfaktorer som hon alltid tittar på innan hon går in i ett bolag:

– Givet att vi investerar så tidigt i bolagens livscykler så är teamet, marknaden och tajmingen de tre enskilt viktigaste faktorerna. Produkten och visionen är såklart också viktiga, men det första intrycket handlar mest om att entreprenörernas egen övertygelse behöver vara tillräckligt stark för att orka göra resan. Den bästa drivkraften kommer från entreprenörer som känner att de har något att bevisa. Marknaden måste också vara tillräckligt stor. Du kan bli bäst i världen på att sälja en produkt, men om marknaden är för liten kommer du aldrig att kunna bli större än så. För många företag har också tajmingen historiskt sett varit fel. Det fanns flera streamingtjänster för film och serier innan Netflix, men streamingkvaliteten var inte tillräckligt bra då. Slutligen måste man komma ihåg att investeringar är ett subjektivt hantverk, du måste våga lita på din magkänsla.

Det svenska investeringsklimatet
Det sker många börsintroduktioner just nu vilket vissa anser är ett tecken på att börsen har nått sin topp.

Hur ska man egentligen tolka det svenska investeringsklimatet anno 2021 och vad betyder det att så många IPO:er sker just nu?
– På den svenska techscenen har vi haft många år av innovation som drivits av bolag som
Spotify, King, Klarna och iZettle. De har utgjort en fantastisk grogrund för nya entreprenörer och en bredare exponering till tech-världen. De senaste åren tycker jag dock att vi har påbörjat ett skifte i Norden, från tidigare starka teman som fintech och gaming ser vi nu starka entreprenörer inom nya områden, till exempelvis impact. Jag tror att innovation inom green energy kommer bli en stor Nordisk exportvara i framtiden, där bolag som till exempel Northvolt är väldigt inspirerande.

Hon fortsätter:
– Från ett investment banking-perspektiv har vi haft ett IPO-fönster som har varit öppet
väldigt länge. Jag trodde generellt att marknaden skulle röra sig mot ett fokus på lönsamhet, men det skiftet verkar inte ha skett ännu. Personligen tycker jag att det är lite läskigt att vara på börsen just nu.

Så här långt, vad är viktigaste lärdomen av alla dina investeringar?
– Du måste se till att du är 100 procent i linje med entreprenörerna när du investerar. Det är lätt att bli blind av att få till en bra deal, det är såklart också viktigt men är enligt mig sekundärt. Det är viktigt att lägga alla korten på bordet och att dialogen är helt transparent. Det är visionen som får entreprenörerna att leverera över tid. Visionen kan såklart ändras längs vägen men det är den du måste köpa in på vid investeringstillfället.

Hon avslutar:
– De bästa investeringarna som görs är aldrig de mest uppenbara, utan när en person
måste övertyga ett rum av skeptiker som inte riktigt förstår värdet i investeringen. Vår
investering i Spotify 2008 är ett bra exempel, när de flesta andra tyckte att musikindustrin var på tok för riskfylld och värderingen för det här lilla Stockholmsbolaget helt orimlig. Min kollega Pär-Jörgen Pärsons övertygelse där är vad som gör honom till en av Sveriges bästa investerare.

Relaterade artiklar

Jenny Keisus elbåtar fångar impact-vinden
Investerare

Jenny Keisus elbåtar fångar impact-vinden

Hon inspirerade finansbranschen till förändring mot hållbarhet. Nu vill impact-entreprenören Jenny Keisu transformera världens fritidsbåtsmarknader...

Förvärvsmaskin med högt tempo
Investerare

Förvärvsmaskin med högt tempo

Storskogens dealflow är större än någonsin, säger Daniel Kaplan, medgrundare och vd. De goda tiderna...