Aktiechefen: Läge att köpa på rekyl

Investerare bör positionera sig för fortsatt börsuppgång och eventuella rekyler bör ses som köplägen, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Stockholmsbörsen har stigit med nästan 5 procent sedan du för tre veckor sedan sade att det var läge att positionera sig för en vändning uppåt. Hur bör privata placerare agera nu?
– Jag tror vi har satt höstbotten och att börsen fortsätter att stärkas mot årsskiftet. Senaste två veckornas uppgång har varit kraftig, framför allt i USA, och det bör innebära en kortare paus innan nästa rörelse uppåt. Investerare med kapital som ska in på aktiemarknaden bör se en sådan rekyl som ett bra tillfälle att köpa in sig.

Vi är i slutfasen av rapportperioden då tonvikten ligger på småbolagsrapporter. Hur ser du på småbolagen?
– Kursutvecklingen för småbolag har varit betydligt sämre än för de mer likvida storbolagen. Flera faktorer förklarar den sämre utvecklingen. En del handlar om bolagens underliggande verksamhet, men mycket förklaras av utflöden ur segmentet när både småbolagsfonder och utländska investerare har varit tydliga säljare och det har saknats köpare som går emot.

Är det läge att bottenfiska bland småbolagen?
– Jag tror att vi börjar närma oss slutet för dessa negativa effekter och värderingarna börjar bli riktigt attraktiva. Ta de konsumentinriktade småbolagen till exempel. Flera av dem rapporterat bättre än förväntat vilket visar att investerarnas pessimism varit för stor. Dessutom har de svenska konsumenterna troligen sett det värsta vad gäller ökningar av räntekostnader och inflationsdrivna prisuppgångar.

Fastighetsbolagen har också haft motvind, men Stockholmsbörsens fastighetsindex har rusat hela 17 procent på kort tid. Vad förklarar kursuppgången?
– Fastighetsbolagens verksamhet är extremt räntekänslig och därför är det inte förvånande att stora rörelser i marknadsräntorna ger effekt på fastighetsbolagens aktiekurser. Långräntorna har kommit ned tydligt de senaste två veckorna på förhoppningar att vi nått en räntetopp. Det har fått de pressade fastighetsaktierna att lyfta rejält.

Är det läge att börja investera i sektorn?
– Jag tror fortfarande att det är för tidigt att bli positiv till hela sektorn. Det finns fortfarande fastighetsbolag med obligationsförfall att hantera och bolag som har behov av att stärka upp balansräkningen. Vi behöver troligen komma lite närmare en förväntad räntesänkning innan hela sektorn kan lyfta. Fram till dess är det fortsatt selektivitet som gäller i sektorn, för skulle marknadsräntorna vända upp igen lär sektorn pressas på nytt.

Vad håller du koll på i veckan?
– Den enskilt viktigaste faktorn för börsutvecklingen just nu är räntan. Därför blir tisdagens inflationsstatistik från USA och Sverige viktiga hållpunkter för att ge oss ytterligare signaler om hur Federal Reserve och Riksbanken kommer agera framöver.

Placeringsstrategi för hösten

Bli kund och ta del av den senaste strategin

Läs mer här

Relaterade artiklar

Siffrorna som styr börsveckan
Börskommentar

Siffrorna som styr börsveckan

I veckan redovisas ett par viktiga makrosiffror i USA som lär styra börsutvecklingen på kort...