Investeringscase: Strukturell tillväxt med halvledare

Energiomställning, robotisering, förarassistans, 5G, molnlagring – efterfrågan på halvledare ökar och breddas. Vi ser ett långsiktigt, strukturellt tillväxtcase i en sektor som ännu inte har premierats för detta. Denna artikel är ett utdrag från vår strategirapport, maj 2022.

Ta del av hela artikeln i vår senaste strategirapport som kan läsas här (kräver inlogg).

Utvalda

aktier och investeringar

Beställ din provportfölj

Många som köpt allt ifrån en ny bil till en Playstation det senaste året har fått ge sig till tåls, ofta med samma förkla­ring från leverantören: brist på halvledare. Det har blivit tydligt att halvledare (chip) utgör en nyckelkomponent i modern elektronik, och finns överallt i vårt samhälle – i allt ifrån datorer och telefoner till bilar och militär utrust­ning. Genom att överföra, modifiera, förstärka, bearbeta och lagra digitala eller analoga signaler utgör halvledare grunden till de senaste 50 årens digitala revolution.

Halvledarindustrin sammanväver flera av mänsklighetens mest avancerade teknologier inom komponent­design, nya material och tillverkning. Inget land kontrol­lerar hela värdekedjan, även om USA dominerar inom design och Taiwan är den ledande tillverkaren. Kina har stora ambitioner för sin inhemska halvledarindustri, men ligger långt efter och har de senaste åren blockerats av USA från att köpa den senaste teknologin. Det har gjort halvledare till en geopolitiskt viktig sektor – faktum är att dagens halvledarbrist började växa fram redan under det handelskrig mellan USA och Kina som inleddes 2018.

Halvledare har historiskt varit en cyklisk bransch: Perioder av stark efterfrågan har utlöst kapacitetsutbygg­nad, som i nästa konjunkturnedgång resulterat i överutbud och pressad lönsamhet. Halvledaraktiernas nedgång i år, trots fortsatt stark efterfrågan, beror sannolikt på att det historiska mönstret gör investerarna skeptiska. Ändå är efterfrågan mer diversifierad i dag än tidigare. Många strukturella tillväxtteman bygger på ökad konsumtion av data: Datacenter som flyttar till molnet, 5G, artificiell intel­ligens (AI), internet of things (IoT), elbilar och energilagring är några exempel. Växande dataintensitet ökar i sin tur efterfrågan på halvledare, men halvledarbola­gen får i dagsläget ingen premie för sin högre kvalitet och minskade cyklikalitet. Många bolag högre upp i värdeked­jan inom dessa teman åtnjuter en värderingspremie, medan de flesta halvledarbolag handlas på lägre multiplar än det historiska snittet. För långsiktiga investerare som letar tech-värde efter den senaste tidens nedgång öppnar sig nu intressanta möjligheter bland halvledarbolagen.

Strukturella drivkrafter

  • Innovationstrender: Vi ser stora tillväxtmöjligheter inom en rad innovativa, dataintensiva teman de kom­mande åren. Robotisering och automation, 5G, internet of things, AI, cybersäkerhet och genterapi är exempel som vi berört i tidigare strategirapporter. Högre dataintensitet och digital transformation är synonymt med ökad efterfrågan på halvledare: Enheter och sensorer innehåller halvledare, och insamlade data behöver konverteras, hanteras, bearbetas, analyseras och lagras någonstans. Sannolikt sker detta i molnet, som kom­mer att ersätta lokala datorer och lagringsenheter för många individer och företag (se graf till vänster på motstående sida). Det ökar i sin tur efterfrågan på datacenter som drivs av halvledare. Redan de senaste åren har andelen halvledare i olika enheter ökat mar­kant sedan 2015, och denna trend väntas accelerera ytterligare under 2020-talet.
  • Energiomställning: Även omställningen från fossila till förnybara energikällor är beroende av halvledare. Elbilar använder avancerade chip i större utsträck­ning än konventionella bilar, och om olika former av förarassistans slår igenom ökar efterfrågan ytterligare. Elektrifieringen ökar behovet av utrustning för kon­vertering (power conversion), överföring och lagring av energi. Inom dessa områden används power semicon­ductors som klarar av hög elektrisk ström, spänning och frekvenser.
Halvledare ingår i många komponenter för vind- och solkraft samt för konvertering, överföring och lagring av energi. Omställningen till förnybara energikällor gynnar därför halvledarsektorn.
  • Varaktiga pandemieffekter: Även om en del av den efterfrågan som kom i spåren av covid-19 är av mer tillfällig karaktär, så anses pandemin i flera avseenden ha snabbat på den digitala transformationen. Som de tidigare nämnda exemplen visar betyder det ökad efterfrågan på data och i förlängningen strukturellt högre efterfrågan på halvledare.
  • Metaverse: Om man tror på visionen att vi i framtiden tillbringar mer tid i ett metaverse med hjälp av augmented reality (AR) och virtual reality (VR), och att blockkedjor och kryptovalutor får en funktion i denna värld, så tror man indirekt på ökad konsumtion av data och halvledare. Halvledare ger en indirekt metaverse-exponering, dessutom via bolag som är lönsamma redan i dag.

Investeringsmöjligheter

Vi anser att värde är när en aktie handlas under sitt intrin­sic value, och att värde inte nödvändigtvis är synonymt med låga multiplar. Även om det är mer riskfyllt, så tycker vi att det går att hitta värde-case även i en tillväxtorienterad sektor som tech. Det är också när sektorn som helhet har motvind som de bästa möjligheterna öppnar sig och det går att hitta tillväxtbolag med rabatt. Man bör dock vara selektiv och välja bolag med kvalitet, gärna med hög avkastning på investerat kapital samt teknologiska ”vallgravar” som skyddar dem från konkurrenterna.

Vi föredrar de bolag i sektorn som har stor expone­ring mot strukturella tillväxtteman och fokus på de mer avancerade chipen. I vår globala temaportfölj äger vi halvledare som en del av flera teman som 5G, AI, roboti­sering och energiomställningen. Önskas exponering mot hela sektorn finns ETF:er både på SOX-index och en mer koncentrerad korg med de största bolagen globalt.

Prata med din rådgivare om du vill ta exponering mot investeringstemat.

Beställ din provportfölj

med utvalda aktier och investeringar

Beställ kostnadsfritt

Relaterade artiklar

Stark start för EQT Nexus
Investeringstema

Stark start för EQT Nexus

Vid halvårsskiftet i fjol lanserades private equity-fonden EQT Nexus – riktad till privata investerare. Hittills...

Säker livsmedelsförsörjning
Investeringstema

Säker livsmedelsförsörjning

Människorna blir fler, skördarna måste öka och matens miljöpåverkan minska. Livsmedelssystemet behöver säkras mot geopolitiska...