Investera i matens möjligheter

Det globala livsmedelssystemet står i centrum för flera samtidiga kriser, men rymmer också en enorm potential för positiv förändring. Frågan om hur vi producerar och konsumerar mat har aldrig varit mer angelägen, skriver Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på DNB Carnegie Private Banking.


Dagens livsmedelssystem är på bristningsgränsen, negativt påverkat av bland annat klimatförändringar och sämre biologisk mångfald. Dessutom är systemet resurskrävande och ineffektivt – det ligger bakom 25–35 procent av världens växthusgasutsläpp och står för 70 procent av världens uttag av sötvatten. Men trots att vi upplåter alla dessa resurser slängs 1,3 miljarder ton mat varje år, en tredjedel av all som produceras.

Jordbruket är dessutom den enskilt största orsaken till förlusten av arter och livsmiljöer globalt. Monokulturer, bekämpningsmedel och övergödning utarmar ekosystemens naturliga motståndskraft, vilket i sin tur hotar både pollinering och markhälsa – två grundpelare i livsmedelsförsörjningen.

Illustrerar livsmedelssystemets sårbarhet gör också att enbart tre grödor: ris, vete och majs, står för närmare 60 procent av världens växtbaserade kaloriintag. Och detta trots att vi ha tillgång till över 250 000 kända ätliga växter i världen. Vi har skapat ett beroende av ett fåtal grödor, ofta odlade i klimatkänsliga regioner med högt vattenbehov och stora utsläpp, där en störning i en enda skörd kan ge globala konsekvenser och hota tillgången till viktiga livsmedel.

Utmaningarna är stora, men det är även möjligheterna. För investerare öppnas nu ett snabbt växande landskap av lösningar. Innovationer inom regenerativt jordbruk, växtbaserade proteiner, precisionsodling, vertikalodling och livsmedelsteknik är alla på frammarsch. Investeringsbehovet är stort och de årliga investeringarna behöver fyrdubblas, enligt Världsbanken.

En faktor som talar för att agritech och foodtech kommer att vinna mark handlar om säkerhet och de senaste årens uppvaknande kring vikten av resilienta samhällen. Det ställer också krav på en motståndskraftig livsmedelsförsäljning som kan hantera både ett förändrat klimat och ökade geopolitiska risker.

Intressanta investeringsmöjligheter inom livsmedelsområdet finns bland annat inom foodtech, agritech, gödningsmedel, biodiversitet och cirkulär ekonomi. Många av dessa områden går det att få exponering mot via ETF:er.

Vill du veta mer om konkreta investeringsmöjligheter inom säker livsmedelsförsörjning? Tala med din rådgivare.

Relaterade artiklar

Så får vatten portföljen att växa
VECKANS IMPACT

Så får vatten portföljen att växa

Trots att det är en livsviktig resurs utan substitut hamnar vatten ofta utanför investerares radar....