Aktiechefen: Goda börsutsikter – men säkra vinster i verkstaden

Stockholmsbörsen fortsätter sannolikt uppåt under våren, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Kortsiktigt kan det dock vara läge att säkra en del vinster, i synnerhet i den starka verkstadssektorn.

Hur ser du på den senaste tidens makrostatistik och utsikterna för räntesänkningar framåt?
– Statistiken stödjer bilden av en mjuklandning i ekonomin, men den indikerar samtidigt att vi inte kan räkna med lika många räntesänkningar som marknaden prisade in i slutet på förra året. Den uppgång vi sett i de långa marknadsräntorna sedan årsskiftet framstår därför som rimlig. Än så länge har börsen hanterat scenariot med färre förväntade räntesänkningar i år, men det gör marknaden mer känslig för besvikelser vad gäller centralbanksuttalanden och inflationsstatistik.

För en månad sedan flaggade du för ett troligt kursrekord i OMXS30-indexet under våren. I fredags nådde indexet nya rekordnivåer på intradagsnivå. Hur ser du på utsikterna för Stockholmsbörsen framåt?
– Min bild är att börsen sannolikt fortsätter uppåt under de närmaste månaderna. Nya rekordnoteringar indikerar en god börsoptimism och historiskt har vi sällan sett tydliga trendbrott åt det negativa hållet månaderna efter kursrekord. Däremot är det troligt med en kortare rekyl, men den lär varken bli speciellt djup eller långvarig. Många investerare kommer se den som ett tillfälle att gå in med nytt kapital och då blir rekylen sannolikt kort.

Hur bör privata investerare agera kortsiktigt?
– Aktiva investerare kan säkra lite vinster för att sedan köpa in sig på tillfällig svaghet. Det är också rimligt att se över sin sektorexponering och ta hem en del vinster i den starka verkstadssektorn och omplacera till andra sektorer. Vi går in i en period där vinstutvecklingen för verkstadssektorn ser ut att bli lägre än vad vi har sett under föregående år. I kombination med historiskt sett höga värderingar bör potentialen vara mer begränsad i verkstadssektorn än på annat håll.

Vad krävs för fortsatt börsuppgång under året?
– Inflation behöver fortsätta nedåt och ge stöd till de förväntade räntesänkningarna samtidigt som ekonomi och arbetsmarknad fortsätter att hålla god form. Enbart räntesänkningar är inte tillräckligt – vi behöver samtidigt få en mjuklandning i konjunkturen.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Börsens småbolagsindex har gått mot strömmen och är ner cirka 5 procent i år. Vad beror det på och hur ser du på utsikterna framåt?
– Börsens småbolag har varit betydligt mer räntekänsliga än storbolagen, så det finns en tydlig koppling till de stigande marknadsräntorna sedan årsskiftet. Dessutom utvecklades småbolagen väldigt starkt under sista kvartalet i fjol, drivet av de snabbt fallande räntorna, så en viss rekyl framstår som rimlig. Bland småbolagen finns dessutom många bolag som är direkt påverkade av ränteutvecklingen, inte minst fastighetsbolagen. Dessutom har småbolagen generellt en betydligt större del av sin verksamhet i Sverige som har bromsat in betydligt hårdare konjunkturmässigt än andra länder.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar