Exitskatteutredningen har lagts ned

Under förra året beslutade regeringen att en statlig utredning skulle tillsättas för att ta fram ett förslag på ny lagstiftning avseende den så kallade tioårsregeln.

Tioårsregeln innebär att personer som flyttar från Sverige är skattskyldiga för vissa av sina kapitalvinster på aktier i tio år från att de flyttar från Sverige. Tioårsregeln begränsas dock av ett flertal skatteavtal vilket innebär att den utsträckta beskattningsrätt som tioårsregeln innebär, i praktiken, ofta blir mycket kortare än tio år.

Anledningen till att en statlig utredning tillsattes var att regeringen ansåg att tioårsregeln i dess nuvarande utformning inte är tillräckligt effektiv för att tillvarata viktiga svenska intressen, bland annat eftersom den begränsas av många skatteavtal.


Regeringen har nu valt att lägga ned utredningen om en ny exitskatt och antytt att det är fråga om prioriteringar. Oppositionen har uttalat sig kritiskt till nedläggningen. Mot bakgrund av detta är det inte möjligt att utesluta att utredningen återupptas i framtiden. 

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar