“Jag tror att kommunerna kommer sköta kapitalförvaltningen genom privata aktörer som verkligen kan sin sak”

Efter många år i finansbranschen bytte Erik Andersson, portföljansvarig på Hudiksvalls kommun, till den kommunala sektorn, dit han tog med sig en ovärderlig helhetsförståelse för kapitalförvaltningens alla olika sidor.

Med en bakgrund som ekonom gjorde han karriär i finansbranschen under 80-talet. Han började som räntehandlare på United Securities Fondkommission. Ett bolag som sedermera köptes upp av Hagströmer och Qviberg Fondkommission. Där jobbade han med placeringar, riskhantering och som finansansvarig.

– HQ hade bra lönsamhet, gott rykte och var uppskattat av kunderna, men i samband med finanskrisen så började det skaka i den egna tradingen. 2010 blev vi upplockade och fusionerades ihop med Carnegie Investment Bank, vilket följdes av några tuffa år med allt vad en sammanslagning innebär.

“Det man ska veta när man jobbar kommunalt är att det är de folkvalda politikerna som bestämmer”

Efter flytt till Söderhamn landade han till slut på Hudiksvalls kommun där han idag är förvaltningsekonom och portföljansvarig. 

Företräder du en

stiftelse eller en institution?

Läs mer om Carnegies erbjudande

– Jag fick en portfölj med pengar som bland annat kom in när ett energibolag såldes. Ett av våra ben inom kommunen handlar om att trygga pensionsskulden. Det andra benet är att förvalta pengar i den mån man behöver göra investeringar inom kommunen. Det är rådgivande kapitalförvaltning och vi fattar besluten på råd från enheten som förvaltar kapitalet. En viktig skillnad är att när man jobbar kommunalt är det de folkvalda politikerna som bestämmer.

Hur resonerar kommunen när man får en överskottslikviditet?

– Överskottslikviditet har kommuner sällan, i vårt fall fick vi loss kapital när vi sålde av energibolaget och det valde vi att ha i förvaltning. Ett ben handlar om att göra investeringar, det är å andra sidan så billigt att låna pengar så det gör man sällan. Det andra benet handlar om att möta det ökade pensionsåtagandet.

Så kan er organisation

hantera överlikviditet

Se film

Gamla sanningar lever kvar

Enligt Erik är det vanligt att man, om man kommer från finanssidan, har med sig vissa föreställningar kring hur det är att jobba kommunalt. Inte minst finns det föreställningar kring att det skulle finnas lägre kompetens. Att processer och ledtider är längre är dock något som han bekräftar.

– Många tror nog att man kan komma in i det kommunala och göra jobbet på halvfart och med högernäven om man kommer från ett privat bolag. Att jobba kommunalt innebär dock en helt annan press idag än vad som gällde på till exempel 80-talet. Det är många som jobbar kommunalt och som aldrig varit på den privata sidan, men att komma från privat sektor innebär att man får ett helt annat perspektiv. Jag tror också att skattebetalarna kan känna sig trygga av att jag vet vilka frågor man kan ställa för att vara på tå gentemot förvaltarna.

Erik medger att han har ganska lite insyn i hur det ser ut i andra kommuner. När det kommer till framtidens kapitalförvaltning tror han emellertid att det är låg sannolikhet att kommunerna själva tar hand om kapitalet.

– Det finns så många privata aktörer som verkligen har koll. Utan att veta hur det ser ut på andra kommuner tror jag att de kommer sköta kapitalförvaltningen genom privata aktörer som verkligen kan sin sak – om behovet finns. Det är en konkurrensutsatt marknad, så priserna kan nog hållas på rimliga nivåer också. 


Ta del av fler artiklar och intervjuer genom Carnegie Institutional Clients månadsbrev:

Relaterade artiklar

Carnegies stiftelseseminarium i oktober
Institutional Clients

Carnegies stiftelseseminarium i oktober

Carnegie bjuder in till en unik förmiddag tillägnad stiftelser och deras roll i dagens samhälle....