Betydligt dyrare med kvarskatt nästa år

Kostnadsräntan på kvarskatt har stigit rejält under 2023. Höjningen i kombination med att räntan inte är avdragsgill gör det extra viktigt att inför 2024 i förväg betala in eventuell kvarskatt i tid.

För att företag och privatpersoner inte ska behöva betala all skatt på en gång görs löpande olika typer av avdrag för skatt under året. Har för lite skatt dragits jämfört med den slutliga skatt som bestäms efter beskattningsårets slut uppstår så kallad kvarskatt – en skatteskuld.

På kvarskatten betalas en kostnadsränta, den så kallade låga kostnadsräntan. Denna ränta får skattebetalarna inte göra avdrag för. Den låga kostnadsräntan styrs delvis av det allmänna ränteläget, vilket medfört att räntan under året har höjts markant – från 2,5 till 5,0 procent.

Den låga kostnadsräntan börjar löpa på kvarskatt överstigande 30 000 kr från och med den 13 februari 2024. Det går dock att undvika att betala ränta genom att göra en inbetalning till skattekontot som motsvarar kvarskatten. Uppgår kvarskatten till under 30 000 kr räcker det att betala in kvarskatten senast den 3 maj.

Eftersom räntan fördubblats under året och erlagda räntebetalningar inte är avdragsgilla, är det av särskild vikt inför 2024 att beräkna sin eventuella kvarskatt. Den del som överstiger 30 000 kronor bör betalas till skattekontot senast den 12 februari.

Personer som i stället betalat in för mycket skatt får ränta på kapitalet på skattekontot. Denna ränta har också höjts under året och är från 1 augusti 2023 2,25 procent. Räntan är inte skattepliktig.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar