Dags att deklarera – viktiga datum och påminnelser inför deklarationen 2023

Nu är det snart dags att deklarera för inkomståret 2022 (taxeringsåret 2023). Carnegie Private Bankings skattejurister ger dig alla viktiga datum.

Deklarationstider närmar sig med stora steg. Här nedan har vi sammanställt några viktiga datum och saker som vi vill påminna om.

Behöver jag redovisa kapitalvinster eller kapitalförluster på investeringssparkontot?

Ett investeringssparkonto (ISK) schablonbeskattas, vilket sker oavsett om värdet på ditt ISK har ökat eller minskat i värde. Det innebär att du inte behöver redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust på ISK i din deklaration.

Vad behöver jag tänka på om jag sålt värdepapper på en värdepappersdepå?

Du beskattas för kapitalvinst, samtidigt som du har rätt till avdrag vid kapitalförlust. För att beräkna om du har gjort en vinst eller förlust behöver du först räkna ut ditt omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet är den summa du har betalat vid anskaffningen av dina värdepapper, inklusive courtage. Du kan antingen använda genomsnitts- eller schablonmetoden. Observera dock att det finns några undantag när schablonmetoden inte får användas.

Vilka viktiga datum bör jag ha koll på?

Den 1 februari höjs den låga kostnadsräntan på kvarskatt samt på anstånd med skatt, från 2,5 procent till 3,75 procent. Intäktsräntan på skattekontot höjs till 1,6875 procent.

Det här berör bland annat den som kommer att få kvarskatt över 30 000 kronor som får betala ränta redan från den 14 februari. För att undvika det går det att göra en extra fyllnadsinbetalning till skattekontot senast den 13 februari 2023.

Har du en kvarskatt som understiger 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta så är

3 maj sista dagen att göra en fyllnadsinbetalning.

Du som har en digital brevlåda (exempelvis KIVRA) får din deklaration som en PDF-fil mellan 6 – 10 mars. Från och med 14 mars går det att deklarera i Skatteverkets app och/eller via e-tjänsterna.

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan 15 mars – 15 april.  

Notera att sista dagen att deklarera, om du inte fått anstånd med att lämna deklaration är den 2 maj 2023. 

Kontakta din skattejurist på Carnegie Private Banking om du har ytterligare frågor kring din deklaration.

Relaterade artiklar