Dags att deklarera – vanliga frågor och svar

Nu har deklarationssäsongen dragit igång. Här nedan har vi sammanställt svar på några vanliga frågor som vi får i deklarationstider. Kontakta din skatterådgivare på Carnegie Private Banking om du har ytterligare frågor kring din deklaration.

Varför har jag två deklarationer i min digitala brevlåda?

Skatteverket har på grund av ett tekniskt fel skickat ut felaktiga deklarationer till vissa. I sådana fall är det den senaste deklarationen du har fått som är rätt.

Kan jag göra avdrag med anledning av corona?

Om du har jobbat hemifrån under 2021 på grund av pandemin kan du som regel inte få avdrag för till exempel arbetsrum, bredband och möbler trots att du haft kostnaderna.

Behöver jag redovisa kapitalvinster eller kapitalförluster på investeringssparkontot?

Ett investeringssparkonto schablonbeskattas, vilket sker oavsett om värdet på ditt investeringssparkonto har ökat eller minskat i värde. Det innebär att du inte behöver redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust på investeringssparkontot i din deklaration.

Vad behöver jag tänka på om jag sålt värdepapper på en värdepappersdepå?

Du beskattas för kapitalvinst, samtidigt som du har rätt till avdrag vid kapitalförlust. För att beräkna om du har gjort en vinst eller förlust behöver du först räkna ut ditt omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet är den summa du har betalat vid anskaffningen av dina värdepapper, inklusive courtage. Du kan antingen använda genomsnitts- eller schablonmetoden. Observera dock att det finns några undantag när schablonmetoden inte får användas.

Vilka viktiga datum bör jag ha koll på?

Sista dagen att deklarera är den 2 maj 2022. Det innebär i sin tur att du får skatteåterbäring mellan 8-10 juni 2022. Skulle du istället få kvarskatt ska den vara betald senast den 14 november 2022, förutsatt att inget annat framgår på ditt slutskattebesked.

Kontakta din skatterådgivare på Carnegie Private Banking om du har frågor kring din deklaration.

Relaterade artiklar