Entreprenör och investerare med flera dimensioner

Carnegie Private Banking är en mötesplats för kunskap och kapital. Varje dag träffas investerare och entreprenörer för att pröva idéer, utveckla bolag och göra bättre investeringar. 

Det sägs att de bästa idéerna är de som springer ur självupplevda problem. För entreprenören och investeraren Caroline Walerud kom idéen till 3D-skanningsföretaget Volumental från att hon, redan som liten, hade problem med att hitta skor som passade.

Det är enkelt att fastslå att hon är en mångfacetterad entreprenör. Efter en bachelor i biologi och neurovetenskap i Cambridge flyttade Caroline Walerud hem till Sverige för att bli tech-entreprenör. Förutom att grunda Volumental, ett bolag som jobbar med 3D-skanning, jobbar hon sedan hon lämnade Volumentals VD-post som investerare. 2016 valde Forbes den då 25-årige supertalangen till en av toppnamnen på deras lista 30 under 30. Men låt oss backa bandet lite grann och ta allt från början.

“Inom retail har vi idag har mjukvara som löser både betalning och leverans. Volumental vill lösa det tidiga stadiet när du shoppar – det som handlar om hur du väljer produkter”

Redan när Caroline var elva år hade hon problem med att hitta skor som passade. Flickor brukar växa som mest mellan elva och tretton år och för Caroline, som alltid varit lång, har uppväxten präglats av skavsår och ett ständigt letande efter skor som både är bekväma och i rätt storlek.

– Jag minns att vi var på semester och vi hittade inga damskor i min storlek. Jag hade stora fötter redan som 11-åring och har aldrig kunnat köpa skor. Jag tänkte att så här kan världen inte se ut. Antingen så var skorna alldeles för obekväma, eller så fanns de enda skorna jag kunde ha på herravdelningen. 

Att testa miljoner skor på några sekunder

2012 började Caroline leta idéer och forskare att starta bolag med. Det hon fann var tre killar som doktorerade på KTH inom datorseende. Hon berättar hur de fann varandra omgående. Efter tre veckors test-jobb tillsammans grundade de Volumental, sent 2012.  

– Jag hittade tre doktorander som hade en väldigt spännande mjukvara som kunde 3D-skanna vad som helst med en vanlig Kinect-kamera som används för Microsofts spelkonsol XBOX. Vi såg att det finns massvis med problem inom retail, inte bara skobranschen. Stora techbolag har idag löst både betalning och leverans av produkter. Volumental vill lösa det tidigare stadiet när du shoppar, det som handlar om hur du väljer produkter, hur de är utformade och hur de passar din kropp. Problemet är att man inte riktigt har kunnat definiera storlekar på ett smart sätt innan, ett mått som “M” eller “42” säger egentligen ingenting. Med Volumental kan man skanna sin kropp och få exakta mått på några sekunder. Detta innebär att du digitalt kan testa miljontals skor på mindre än ett par sekunder. 

Ska anställa 15 personer

Att det går bra för Volumental är ingen överdrift. Bolaget har till dags dato hjälpt 7,5 miljoner människor världen över att hitta rätt storlekar. De har över 70 kunder med över 2000 butiker i 40 länder. För att kunna fortsätta sin starka tillväxt ska de därför rekrytera.

– Vi omsatte 45 miljoner kronor förra räkenskapsåret. Bara det senaste kvartalet drog vi in beställningar till ett ordervärde på det dubbla, vilket inte helt kommer kunna tillgodoräknas till detta räkenskapsår, men bolaget går bra och vi har en snabb tillväxt. Att vi ska anställa 15 personer är en ökning med 30 procent från dagens 50 personer. 

Förutom posten som arbetande styrelseordförande i Volumental jobbar hon även deltid i det familjeägda investeringsbolaget Walerud Ventures, som satsar på startup-bolag i tidigt skede. 

– De bolag vi investerar i har typiskt sett några grundare och en idé. De behöver ha ett “proof of concept” och det måste finnas en försvarbarhet i tekniken. Jag gillar särskilt nya innovationer inom miljöteknik. Det som skiljer oss från många andra investeringsbolag är att vi fokuserar på deep tech (avancerad teknisk forskning), att vi går in väldigt tidigt och är mer operativa i bolaget än många andra. 

– Entreprenörskap är det bästa verktyget för att kunna jobba på intressanta problem och med inspirerande människor, både i egna bolag och när vi investerar i startups som vi verkligen tror på.