”Inte tillräckligt för att bryta den långsiktigt positiva börstrenden”

Stockholmsbörsen inleder veckan med att studsa upp efter fredagens ras. Sannolikt väntar en tid med slagigare börs tills effekterna av den nya virusvarianten är kända. Den långsiktigt positiva börstrenden är intakt enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

Den nyupptäckta virusvarianten omikron utlöste en klassisk risk-off på börserna i fredags. Stockholmsbörsen föll hela 3,4 procent och klarade sig något bättre än tyska DAX -4,2 procent och brittiska FTSE -3,6 procent. De amerikanska börserna backade drygt 2 procent. Oljepriset rasade 12 procent i fredags men har rekylerat upp 5 procent under måndagen. Tidigare coronaförlorare som flyg-, rese- och retailbolag gick mycket svag i fredags men vänder också upp på måndagen. Flera faktorer samverkade och skapade därmed den stora marknadsreaktionen i fredags.

– Den amerikanska marknaden har haft en stark återhämtning sedan rekylen i september och många väntade på någon form av rekyl efter den uppgången. När det dyker upp nyheter om ett nytt muterat virus så skapas en osäkerhet. Potentiellt skulle omikron kunna fördröja återgången till en normal vardag efter pandemin. När nyheten kring omikron dessutom sammanfaller med klämdagen Thanksgiving, med sämre likviditet, så är det många investerare som har nära till säljknappen för att dra ned aktierisk, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Nästa viktiga besked för aktiemarknaden är vilket skydd som befintligt vaccin ger och därmed hur allvarligt hotet är från den nya virusstammen. Några länder och myndigheter har reagerat kraftigt och infört resebegränsningar samt stängt gränser.

– Jag tror inte aktiemarknaden ska vara allt för rädd för ett nytt lockdown-scenario. Det kan givetvis skapa kortsiktig osäkerhet men potentiella nedstängningar kommer inte bli lika omfattande som förra året. Det är inget nytt okänt scenario för aktiemarknaden längre. Vi vet från förra året att företag klarar av att hantera en situation med delvis nedstängda arbetsplatser, vilket tar bort en osäkerhet för marknaden, säger Karl Hedberg.

Marknadsreaktionen i fredags är inte helt olik den vi såg i somras när deltavarianten bredde ut sig. Aktiemarknaden repade sig därefter ganska snabbt. Även om fredagens börsnedgång var den sämsta börsdagen i år, så bör den sättas i relation till årets uppgång. Det starka börssentimentet har lyft Stockholmsbörsen breda index OMXSPI med hela 30 procent. En rekyl är därför inget överraskande.

– Det här är inte tillräckligt för att bryta den långsiktigt positiva börstrenden. Kortsiktigt kommer det kunna skapa volatilitet på marknaden men jag tror fortfarande att det kommer visa sig rätt att köpa den här rekylen innan året är slut. Jag tror dock vi kommer se en marknad som vill se mer information kring den nya virusversionen innan det tar fart uppåt igen. Det gör sannolikt att vi kommer få se en slagig handel närmaste veckan, säger Karl Hedberg.

Hur bör man vara exponerad?

– Jag tror man ska hålla fast vid en exponering mot sektorer som får stöd av en fortsatt återhämtning i ekonomin. Där tycker jag fortfarande verkstadsbolagen är intressanta. Jag tror inte vi kommer se en bred uppgång för alla tidigare coronavinnare igen som en följd av de här nya virusnyheterna, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

På bolagsfronten väntar premiärrapport för såväl Volvo Cars som Synsam på tisdagen. Även SAS visar kvartalskorten och ger nya pusselbitar i återhämtningen för flyget. Kapitalmarknadsdagarna fortsätter dugga tätt. Tisdagens Alfa Laval, Tobii och Dustin följs av Husqvarna och Epiroc på onsdag samt Trelleborg på torsdag.

Den viktigaste makrostatistiken väntar på tisdag med inflationen i euroområdet – blir det en ny rekordnotering? Likaså är arbetsmarknadsstatistiken i USA på fredag i fokus där sysselsättningen förväntas fortsätta öka. Inköpschefsindex för november för såväl industri som tjänster. För båda sektorerna förväntas en svag nedgång från höga nivåer.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Banksektorn har utvecklats starkt på Stockholmsbörsen i år. Trots uppgången värderas sektorn med en historisk rabatt, särskilt i relation till ränteläget. Svenska banker är väl fungerande och den regulatoriska risken i sektorn har till viss del klarnat. Med en stark utveckling på bomarknaden och stigande räntor är banksektorn fortsatt attraktiv. Banksektorn är en cyklisk återhämtningssektor och där vi vill lyfta fram SHB.

I vårt positiva scenario ser vi att SHB gör sig av med verksamheter i geografier med lägre lönsamhet och att kostnaderna fortsätter komma ned, samtidigt som låneboken växer där man också kommer ha högre lånemarginaler framöver tack vare stigande räntor. SHB står därför inför en positiv marginalresa tack vare lägre kostnader och högre intäkter från ett gynnsammare ränteläge. Vi ser även möjlighet till kommande extrautdelningar tack vare överkapitaliseringen i bolaget. Aktien värderas till attraktiva P/E 10,5x och P/B 1,1x på vår prognos för 2022. Stöd finns även från en direktavkastning på drygt 5 procent. Vi har en köprekommendation och riktkurs 115 SEK på 6 till 12 månaders sikt

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under fredagens handel punkterades stödet vid både 2 315 och även 2 270-området och på kort sikt är nu index rejält översåld. I diagrammet nedan ser vi en indikator längst ned som vid höga värden visar högre sannolikheter för uppgång än låga värden. Nästa viktiga support möter vid det viktiga 2 200-stödet.

I det större perspektivet fortsätter vi att bevaka den konsolidering som har bildats mellan cirka 2 200 och 2 400. Men nu ska det bli synnerligen intressant att se om förra veckans nedgång på något sätt skadade eller negativt påverkade den aggregerande psykologin. Vi ser i veckodiagrammet nedan att index nämligen bildade en Bearish Engulfing-stapel som normalt sett indikerar en svagare utveckling de kommande 2-5 veckorna.

Om index i detta scenario punkterar 2 200 skulle det naturligtvis vara synnerligen oroväckande. Det mest positiva skulle självklart vara att index vänder upp och oskadliggör förra veckans negativa stapel. Det skulle sända en stark signal om det psykologiska tillståndet i det aggregerande placerarkollektivet. Men fram till dess det sker kommer vi med en spänd förväntan att bevaka vad förra veckan kan ha gjort med den aggregerande psykologin.

Underskrids stödområdet i konsolideringen, det vill säga 2 200, effektueras en säljsignal med ett målområde vid cirka 2 000. Då anser vi att index har gått in i en Fas 4 – det vill säga en nedtrendsfas. Passeras istället motståndet vid 2 400 utlöses en köpsignal och då siktar vi på en stark uppgång mot cirka 2 600.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...