”Läge för tillväxtaktier i höst”

Börsen har fortsatt klättra under sommaren och handlas nu kring rekordnivåer. De senaste månadernas räntenedgång och starka bolagsrapporter har stöttat uppgången. Samtidigt har risken för rekyl och vinsthemtagningar ökat. Tillväxtaktier lockar i höst.

Veckan inleds med fallande börser. Börssommaren har dock visat idel solsken. Stockholmsbörsen, mätt som breda indexet OMXSPI, har sen förra utskicket av Veckans Viktigaste i slutet av juni klättrat motsvarande en historiskt genomsnittlig årsavkastning, det vill säga drygt 8 procent. Indexet för Stockholmsbörsens 30 största bolag, OMXS30, släpar efter och har stigit med knappt 5 procent. Båda indexen är tillsammans med bland annat amerikanska S&P 500 och Nasdaq uppe på nya rekordnivåer.

Trots en tids oro kring nya virusmutationer och potentiellt långsammare öppningstakt, har börserna fortsatt att utvecklas väl. Världsekonomin återhämtar sig, de penning- och finanspolitiska pengakranarna står vidöppna och en uppdämd efterfrågan hos företagen ger starkt stöd.  

– Vi har en ny övertygande rapportperiod i bagaget som visar att bolagens vinster fortsätter att utvecklas starkt. Dessutom har räntorna fallit mer än väntat, vilket ger ytterligare stöd. Vi tror att tillväxtaktier kommer kunna gå bättre under hösten då ränteuppgången har stannat av och den amerikanska 10-åringen nu är nere på lägre nivåer än före sommaren, säger Max Wijkander, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.


Att köpa till sillen och sälja till kräftorna har varit en framgångsrik strategi i år. Stockholmsbörsen har stigit nästan 30 procent under 2021. Under sommaren har flera sektorer uppvisat kraftiga uppgångar, exempelvis investmentbolagen.

– Många av investmentbolagen har värderats upp till premier och i vissa fall rätt höga premier, vilket nu delvis korrigeras och är motiverat. Jag ser även selektiva vinsthemtagningsmöjligheter inom såväl bank- som fastighetssektorn, som båda har utvecklats väl under sommaren, säger Max Wijkander.


Andra sektorer har haft en betydligt trögare utveckling. Exempelvis har börsen oroat sig för e-handlare och en potentiellt svagare utveckling när samhällena öppnas upp igen efter pandemin.

– Gamingbolagen har haft det tufft på egna meriter, inte minst svårare jämförelsedata, Apples annonsförändringar men även utspelet i Kina som riskerar hämma gamingbolag som är verksamma där. Även verkstadssektorn har haft det trögt. Vi ser dock flera intressanta case inom båda dessa sektorer, säger Max Wijkander, som även letar vinnare på USA:s stora infrastrukturpaket.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden för andra kvartalet är alltid extra utdragen i tid. I veckan väntar kvartalsrapporter från bland annat börsdebutanten Revolutionrace, industrirobotinhägnaren Troax, spelbolaget Embracer, värmebolaget Nibe och omsorgsbolaget Humana.

På makrofronten är USA i fokus med flera viktiga makrodata och ledande indikatorer. Bland annat industriproduktion, detaljhandel, bostadsbyggande och nyanmälda arbetslösa presenteras i veckan.

På onsdag släpps Fed-protokollet från mötet i slutet av juli. Det kan ge ledtrådar om tidpunkter för eventuella ändringar av de monetära stimulanserna. Det är inte omöjligt att Fed vill trappa ned stimulanserna i snabbare takt framöver för att ge sig själva mer flexibilitet när det gäller tidpunkten för räntehöjningarna, som ju inte ska ske förrän tapering är avklarad.

På onsdag presenterar Assa Abloy arkitektindex från USA – intressant branschstatistik som kan ge nya pusselbitar kring aktiviteten i byggsektorn.

Läs veckans agenda här

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Aktiecase

Säkerhetsjätten Securitas har haft en relativt trög utveckling på Stockholmsbörsen sen pandemiutbrottet i början av 2020. Säkerhetsbolaget har dock uppvisat motståndskraft med hyfsad lönsamhet, trots stängda flygplatser, butiker och evenemang.

Securitas gynnas av den fortsatta återhämtningen efter pandemin och lätta jämförelsetal med förra året. Långsiktigt befinner sig säkerhetsbolaget i en transformeringsfas där bolaget förflyttar sig i allt högre utsträckning från bevakningsuppdrag till digitala system, med högre marginal och bättre kassaflöden. Aktien handlas med en historisk rabatt, vilket har skapat ett intressant köptillfälle.

Nytt aktiecase väntar i torsdagens utskick.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...