Investeringssparkonto

Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du köpa och sälja fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera vinster och förluster. Istället för vinstskatt betalar du en årlig schablonskatt baserad på det värde du haft på kontot under året. ISK passar dig som kan ta lite högre risk i ditt sparande än att ha pengarna på ett vanligt sparkonto.

Du kan handla med börs- och marknadsnoterade värdepapper samt fonder enligt Carnegies utbudslista för godkända placeringar.

Om du investerar i fonder och värdepapper med förväntat låg avkastning kan en depå passa bättre, i annat fall riskerar investeringssparkontots schablonskatt att bli större än värdeökningen.

Investeringssparkontot (ISK) schablonbeskattas, vilket innebär att skatten baseras på en förväntad genomsnittlig avkastning (schablonintäkt) i stället för den faktiska avkastningen. Det är därmed enklare att göra omplaceringar eftersom du inte behöver tänka på om det medför några skattekonsekvenser. Schablonintäkten redovisas som en kapitalinkomst i din inkomstdeklaration. Ett överskott i inkomstslaget kapital beskattas på sedvanligt sätt med 30 procent och ett underskott i inkomstslaget kapital kan medföra skattereduktion.

I korthet:

Ingen kapitalvinstskatt

Enklare deklaration

Investerarskydd

Statlig insättningsgaranti

De kontanta medlen på kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund som enligt lagen (1995:1571) om insättningsgaranti har rätt till ersättning, garanteras ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Carnegie Investment Bank AB upp till 1 050 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag Carnegie Investment Bank AB försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Vad kan jag ha på ett investeringssparkonto?

Du kan använda ett investeringssparkonto för noterade aktier och andra värdepapper.

Till exempel:

Aktiefonder
Räntefonder
Aktier
Börshandlade fonder (ETF:er)
Strukturerade placeringar
Börshandlade certifikat
Vissa obligationer

Vad kan jag inte spara i?

Finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad eller handelsplattform, till exempel onoterade aktier.
Andelar i ett företag där du tillsammans med närstående äger mer än tio procent av rösterna eller kapitalet.
Kvalificerade andelar i fåmansföretag.
En bank kan begränsa dina möjligheter att välja vilka värdepapper du vill ha i kontot trots att värdepapperna är godkända enligt lagen. Kontrollera med din bank så du är säker på att de värdepapper du vill ha i sparformen är möjliga hos dem.

Hur beräknas skatten?

Med ett investeringssparkonto betalar du skatt baserad på det totala värdet på ditt konto, oavsett hur ditt sparande har utvecklats under året. Du behöver inte själv räkna ut skatten på ett ISK.

För att räkna ut din skatt lägger vi ihop det värde du har på investeringssparkontot i början av varje kvartal, och värdet av de pengar och värdepapper som du har satt in under året. Vi delar summan med fyra för att få fram ett medelvärde av kontots värde under året. Det kallas kapitalunderlag.

Vi multiplicerar sedan kapitalunderlaget med statslåneräntan för november föregående år, ökad med 1,0 procentenheter, och får då fram schablonintäkten. Som lägst får schablonintäkten vara 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Du betalar 30 procent skatt på schablonintäkten varje år.

Exempel:

Statslåneräntan per den 30 november 2020 fastställdes till minus 0,1 procent. Till detta läggs 1,0 procentenheter vilket ger en schablonintäkt på 0,90 procent av kapitalunderlaget. Schablonintäkten för 2021 blir därför 1,25 procent, eftersom det är golvet för hur låg schablonintäkten kan uppgå till.

Produkt- och informationsblad

Produktblad

Informationsblad

Kontakta vår skattejurist Sara Zad (sara.zad@carnegie.se) alternativ 0734178627 för eventuella frågor.