Hållbarhetsrelaterade upplysningar för Svensk fondportfölj

Sammanfattning

Denna portfölj strävar efter att kombinera investeringar i fonder som håller hög kvalitet och förväntas leverera förväntad målavkastning med att de även ska främja hållbarhet. Portföljen kommer endast att investera i svenska fonder. Målsättningen är att till minst 75 procent investera i artikel 8- eller artikel 9-fonder och avser att fungera som en av byggstenarna vi erbjuder våra kunder som är intresserade av en hållbar portfölj. Portföljen har även en exkluderingsstrategi omfattande vissa sektorer och tar hänsyn till internationella normer.

Inga mål för hållbar investering

Portföljen främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom de investeringsbeslut som fattas, men portföljen har inte hållbara investeringar som mål. Portföljförvaltaren tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor och antikorruption.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Portföljen bedömer fonder ur ett hållbarhetsperspektiv före en investering. Portföljens fondinnehav ska till minst 75 procent utgöras av artikel 8- eller artikel 9-fonder enligt SFDR (EU:s förordning 2019/2088). Artikel 8-fonder bidrar till hållbarhet utan att hållbarhet är det övergripande syftet med förvaltningen. Artikel 9-fonders syfte är att  ha hållbara investeringar som mål.

Portföljens underliggande aktieinnehav screenas för att undvika investeringar som strider mot principerna enligt FN:s Global Compact. FN Global Compact bygger på tio principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Om något underliggande aktieinnehav skulle strida mot någon av principerna tar förvaltaren en diskussion med fondförvaltaren och om inte samsyn kring innehavet av underliggande aktieinvesteringen råder kommer vi att överväga avyttring av hela fondinnehavet.

De underliggande aktieinnehaven screenas även för minor, klustervapen, biologiska vapen, kärnvapen (utanför Icke-spridningsavtalet från 1970)) och kemiska vapen vilket innebär en nolltolerans.

Portföljen använder ett jämförelseindex som inte är anpassat till fondens hållbarhetsprofil.

Investeringsstrategi

Till portföljen väljer vi ut ett fåtal fonder som vi bedömer håller hög kvalitet och kan skapa attraktiv långsiktig avkastning. Portföljen lämpar sig därför för investerare som inte vill direktäga aktier och inte vill ha för många innehav. Strategin är att välja ut några förvaltare med olika stil för att skapa en bra mix och täcka in större delen av börsuniverset. Då portföljen avser att främja hållbarhet väljs artikel 8- eller artikel 9-fonder in i portföljen.

Andel av investeringar

Investeringar anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper har som mål att vara minst 75 procent av portföljens marknadsvärde. Övriga investeringar består dels av eventuella fondinvesteringar i artikel 6-fonder, dels av kassa eller kassaliknande instrument.

Tillgångsallokeringen kan ändras över tid och procentsiffran ska ses som ett genomsnitt för en längre tidsperiod. Beräkningarna kan grundas på ofullständig eller inkorrekt information från företaget eller tredje part.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

  • En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering. Fonden ska vara klassificerad som artikel 8 eller artikel 9.
  • Löpande kontroll att minimigränsen för investeringar i artikel 8/9 inte underskrids.
  • En väletablerad extern dataleverantör används för att säkerställa efterlevnad av övriga placeringsrestriktioner. Uppföljningen är beroende av att relevant data finns tillgänglig.

Metoder

En intern utvärdering och kontroll genomförs inför investering.  Fonden ska vara klassificerad som artikel 8- eller artikel 9-fond, alternativt ska inte minimikravet på 75 procent av portföljens tillgångar i artikel 8/9-fonder underskridas.

Datakällor och databehandling

Förvaltaren utvärderar investeringarna utifrån hållbarhetsfaktorer med hjälp av kvantitativ analys. För utvärderingen används extern hållbarhetsdata från MSCI ESG Research.

Information om portföljens exponering mot exkluderade investeringar och bristande efterlevnad av internationella normer och konventioner övervakas genom en kontinuerlig screening. Screeningen baseras på data från extern dataleverantör.

Begränsningar för metoder och data

Information om portföljens exponering mot exkluderade verksamheter och avvikelser mot internationella normer och konventioner är begränsad till information som offentliggörs från bolagen i portföljens investeringar. Det innebär att det inte alltid går att säkerställa den exakta exponeringen mot dessa verksamheter. Vidare kan det vara svårt att fastställa exakt omsättning relaterat till en specifik sektor vilket gör att den externa ESG-analys vi förlitar oss på får uppskatta omsättningsnivå. Detta kan leda till att nivån både under- och överskattas jämfört med verkligheten.

 ‘Due diligence’

Utöver den standard vi har för granskning och utvärdering vi har vid investeringsbeslut så tar denna portfölj även hänsyn till följande hållbarhetsaspekter:

  • Underliggande fonder klassificeras som artikel 8 eller artikel 9 enligt SFDR
  • FN:s Global Compact
  • Kontroversiella vapen
  • Exkluderar bolag vars huvudsakliga intäkter kommer från utvalda sektorer (kontroversiella vapen (minor, klustervapen, biologiska vapen, kärnvapen (utanför NPT) och kemiska vapen), produktion eller distribution av fossila bränslen (kol, olja, gas), alkohol, pornografi, militär utrustning och tjänster (inklusive konventionella vapen), spel om pengar (gambling) samt tobak.

Strategier för engagemang

Carnegies process för att granska (due diligence) fondförvaltare omfattar dialog och frågor kring våra och deras ESG-krav.

Vi träffar kontinuerligt de fondbolag som vi samarbetar med. I den dialog vi för med fondbolaget så ingår bland annat diskussioner om hållbarhet. Nedan frågor är ett urval av vad som diskuteras:

  • Vilken aktieägarpolicy har fondbolaget, till exempel kring röstning och engagemang?
  • Vilken roll spelar ESG i investeringsprocessen?
  • Vilka företag är uteslutna ifrån investeringsuniverset på grund av ESG-hänsyn?
  • Hur tar ni hänsyn till FN Global Compact samt UN PRI?