När rådgivaren behövs som allra mest

KRÖNIKA Ett börsfall rår ingen på, men vi kan dämpa följderna genom att förbereda oss själva och vårt kapital. Var noga med vilka aktier och andra instrument du stoppar i portföljen, diversifiera och justera din förväntansbild, skriver Mathias Hallgren, rådgivare på Carnegie Private Banking

Känslan kring börsen har svängt åt det mer nervösa. Det märker jag så gott som dagligen i mina möten med kunder. Samtalen blir mer frekventa och funderingarna mer intensiva kring vart vi är på väg och hur man nu ska agera. Det är klokt att bolla dessa tankar – det är nu vi som rådgivare behövs som allra mest, i en generellt uppåtgående marknad kan ju vem som helst tjäna pengar.

I det här läget är det viktigt att positionera sig rätt. Inför sommaren vill en del av mina kunder ta hem lite vinster i portföljerna för att sänka risknivån – och kanske unna sig en mer avkopplande semester. Det kan också vara bra att ha reserver i beredskap om nya möjligheter uppstår. Skulle börsen falla kan man med hjälp av detta ”torra krut” komma in på marknaden på bra nivåer. Samtidigt påpekar jag ofta att den som helt sitter vid sidlinjen också tar en risk, för visst kan börsen även fortsätta uppåt – ingen utveckling är given.

Ett eventuellt börsfall rår vi inte på, däremot kan vi dämpa konsekvenserna för oss själva och vårt kapital genom att vidta genomtänkta förberedelser. För det första tycker jag att man i nuläget ska vara riktigt noga med vilka aktier och andra finansiella instrument man väljer att ha i sin portfölj. Vi befinner oss i en stockpicking-miljö, där vissa värdepapper kommer att ha betydligt bättre förutsättningar än index som helhet att stå emot en nedgång.

Jag får ofta kundfrågor om vilka sektorer och bolag man ska satsa på eller undvika. Hur ska man exempelvis göra med H&M? Då är det tryggt att bottna i vårt nära samarbete med Carnegies 50 aktieanalytiker, som följer 350 nordiska bolag. Häromdagen lyssnade jag exempelvis till vår detaljhandelsanalytiker Niklas Ekman, som i dagsläget bara har tre köprekommendationer i hela sin sektor. Från vår verkstadsanalytiker Johan Wettergren är de generella tongångarna mer positiva, då valutaeffekter kan lyfta resultaten ytterligare.

På samma sätt uppskattar jag den spetskompetens Carnegies förvaltningsteam erbjuder våra kunder när det gäller att hitta vinnarna på de globala marknaderna. 

I det här läget är det också viktigt att se till att ens portfölj är ordentligt diversifierad, såväl på som utanför aktiemarknaden. Det kan vara klokt att överväga en bredare palett av olika typer av investeringar. På Carnegie sticker vi ut med erbjudande nkring onoterade investeringar, som jag märker ett allt större intresse kring. Och nu lanserar vi även försäkringsrisk, cat bonds, i den tryggare delen av portföljen, som fungerar mycket bra för riskspridning.

Sedan har vi de mentala förberedelserna. Jag tror att det är viktigt att sänka sin förväntansbild kring avkastningspotentialen på börsen de kommande åren. Vi har haft en längre period med väldigt fina kurvor uppåt, men förutsättningarna har varit extrema med superlåga räntor som dopat marknaden – det kan man inte förvänta sig ska fortsätta för alltid. Den insikten är också utbredd hos mina kunder.