”Valår är som ett maratonlopp”

INTERVJU. Carnegies omvärldsstrateg Henrik von Sydow har varit moderat riksdagsledamot i tolv år och blivit Hallands mest personkryssade riksdagskandidat tre gånger. Vad lärde han sig om valkampanjer – och hur hamnade han i bankvärlden? 

Det drar ihop sig för svenskt riksdagsval. Kliar det i kampanjfingrarna nu?

 – Haha, det är faktiskt en vanligfråga jag får: ”När går du tillbaka?” Men jag lämnade inte politiken med syftet att gå tillbaka till riksdagen, utan gillar mer att röra mig framåt. Jag trivs väldigt bra på Carnegie och hoppas att det märks i mötet med både kunder och kollegor.

Vad krävs av en kandidatför en lyckad valkampanj?

– Förutom att vara väl planerad och påläst i sak är det bra att vara i fin fysisk form. Flera partiledare förbereder sig som idrottsmän. Fredrik Reinfeldt påpekade att valår är som maratonlopp, och vinner du valet så får du fortsätta springa i fyra år till med regeringsbildning och reformarbete. Så se till att vara i god form om du verkligen vill vinna makten.

Du satt 12 år i riksdagen.Nämn ett minne som står ut!

 – När jag var ordförandei riksdagens skatteutskott fick vi investeringssparkontot på plats, trots ett komplicerat parlamentariskt läge. Vi som jobbade med att få stöd för förslaget var glada över att kunna åstadkomma reformer som gav ett förenklat och mer spritt sparande.

Hur hittade du från politiken till finansbranschen?

 – Jag listade tio tänkbara arbetsplatser – advokatbyråer, revisionsbyråer och banker – och bestämde mig för att försöka träffa dem före ett utsatt datum. Så processen både kvantifierades och tidsattes, nästan som en kampanj! Det blev Carnegie för att det ofta är här det händer, här finns de mest spännande kunderna och transaktionerna.

Ditt livs bästa investering?

 – Jag tror bra utbildningar ger mer avkastning än både fastigheter och aktier. Till min utbildning räknar jag också mitt ideella engagemang i Moderata ungdomsförbundet, som för mig var en av livets bästa skolor. Där lärde jag mig ledarskap och fick kunskaper och kontakter som jag är tacksam för i dag.

Och sämsta?

 – Jag gör för få investeringar och är för konservativ. Det är mitt misstag när det kommer till investeringar. Jag borde vara mer aktiv och ta lite mera risk.

Ditt drömjobb?

 – Ofta känns det som om jag har skapat mitt eget drömjobb här på Carnegie. Annars brukar jag svara jobbet som Sveriges generalkonsul i New York. Då kan det nog vara bra med erfarenheter från både politik och näringsliv.

Henrik von Sydow
Ålder: 42 år.
Familj: Gift med Kristina, sönerna Gustaf, 7 år, och Carl Johan, 4 år.
Bor: Gamla stan, Stockholm.
Bakgrund:Jurist från Lunds universitet, journalist på Dagens Industri 2000–2001 och riksdagsledamot (M) 2002–2014. Sedan 2014 omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

 

Du lyssnar väl på Omvärldspodden?
Vad händer i världen? Vilken framtid kan vi tro på? Och vad ska vi investera i? Varje torsdag spelar Carnegies omvärldsanalytiker Henrik von Sydow och Helena Haraldsson in ett nytt avsnitt av Omvärldspodden från Carnegie Private Banking. Podden riktar sig till privata investerare och ger tre analyser på tio minuter.

Klicka här för att lyssna på tidigare avsnitt