USA vid ett vägskäl!

Jag tror att USA-börsen befinner sig vid en extremt viktig tidpunkt i historien. Står vi vid starten på en ny bull market eller inför en större nedgång?

Under 80-talets första hälft effektuerade USA-börsen en långsiktig köpsignal då index bröt upp ur en 16 år lång konsolidering. Konsolideringen antog formen av en inverterad triangel – en megafonformation (se diagrammet nedan). Den köpsignalen var startskottet på en 15 år lång uppgång fram till toppen år 2000.

Det intressanta är att index nu återigen bildat en megafonformation sedan toppen år 2000. Och att index för närvarande noteras vid motståndet i denna formation. Frågan jag ställer mig är alltså om index ska bryta ut över motståndet i denna formation eller påbörja en större rekyl från detta motstånd.

Om det är en inverterad triangel som har bildats vet vi av historien att dessa oftast innehåller fem ben (A, B, C, D och våg E). Och efter våg E brukar rörelsen ur formationen effektueras. Se exempelvis hur det såg under 1960/70-talet (diagrammet nedan). Där hade vi fem ben i formationen och därefter fick vi den långsiktiga bull-marknaden. I nuläget har index bildat fyra ben där våg E ned fortfarande fattas, så om det är en riktig megafon-formation vi har att göra med borde index toppa och notera en stark nedgång.

Men om det inte är en perfekt megafonformation – vad har vi då för förutsättningar för att en ny bull-marknad har startat? Värderingen, utifrån det vi har sett i dag, med alla sina brister, talar inte för detta.  Granskar vi våganalysen indikerar den att vi inte står inför en ny långsiktig bull market. Likaså talar sentimentsanalysen snarare för att börsen snart borde toppa. Därför tror jag att nästa stora rörelse på USA-börsen kommer ske på nedsidan. Men när ska detta ske? Ja, det kommer jag att återkomma till i mitt nyhetsbrev Short Term. 

 

VIKTIG INFORMATION