Uppgraderat spanskt kreditbetyg ingen nyhet!

Du tror kanske att du kan spå utvecklingen på börsen genom att hänga med i nyhetsflödet. Jag påstår att det är precis tvärtom: Har du en känsla för börstrenden så kommer du att få en indikation för de nyheter som kommer att alstras. Ett färskt exempel är uppgraderingen av det spanska kreditbetyget. 

Inför kunder i tordags förra veckan gjorde jag prognosen att de spanska kreditbetygen snart kommer att justeras upp. Och i onsdags kväll hände det. Då uppgraderade kreditvärderingsinstitutet Moody’s utsikterna för Spaniens kreditbetyg från negativa till stabila. Följande kunde vi läsa: ”Moody’s changes outlook on Spain’s Baa3 government bond rating to stable from negative”. Detta skedde efter en uppgång på den spanska börsen (IBEX35) med 44 procent från botten under sommaren 2012.

Mer på samma tema: I juni 2012, efter en nedgång med nästan 40 procent på cirka 18 månader, kunde vi läsa att ”Moody’s downgrades Spain’s government bond rating to Baa3 from A3, on review for further downgrade”. Som vi kan se i diagram nedan skedde detta ganska exakt i botten inför en uppgång med över 40 procent under det kommande året.

Den färska uppgraderingen av det spanska kreditbetyget förutspådde vi förövrigt redan i vårt nyhetsbrev Short Term daterat 29 maj i år: Vi kommer att få uppgraderingar av de spanska kreditbetygen. Men en eventuell börsuppgång kommer också att leda till fler positiva nyheter, t ex vad avser ekonomin men också nyheter i stil med att eurokrisen är över.” Vi kan således konstatera att redan för sex månader sedan kunde vi prognostisera vilken typ av nyheter vi skulle få vad avser den spanska ekonomin.

 

Detta är exempel på det omvända kausalitetstänket, det vill säga att det inte är ekonomisk statistik som skapar trender på börsen utan det är trender på börsen som skapar ekonomiska nyheter. Alltså, har du en känsla för börstrenden så kommer du att få en indikation för de nyheter som kommer att alstras. Naturligtvis kommer vi inte veta exakt vilka nyheter som kommer att skapas men vi kommer i alla fall att få en ungefärlig bild av riktningen, eller tendenserna, i dessa nyheter. Och varför är det så? Jo, så här skriver John Casti i boken “Mood Matters”: ”The way a population feels is what shapes events”. Och börsen är en bra mätare på hur populationen mår.