”Liknar mer ett bear market rally”

Johnny TorssellDe senast månaderna har Stockholmsbörsen gått starkt – men uppgången är svag och liknar mer ett bear market rally. Det menar Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Privatbank, som i det här läget väljer att dansa nära utgången.

För drygt två månader sedan gick Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Privatbank, ut med prognosen att botten kortsiktigt var nådd på Stockholmbörsen. Under de kommande två månaderna skulle OMX stiga med 15-20 procent, spådde han.  Och analysen visade sig nästan stämma: I skrivande stund har Stockholmsbörsen stigit med cirka 12 procent från sin lägsta notering i februari.

Nu är situationen radikalt annorlunda menar Johnny Torssell i en ny prognos. I ett längre perspektiv befinner sig Stockholmsbörsen nämligen i en nedtrend – vilken åter kan vara på väg att ta fart.

– Läget är otroligt svårbedömt. Den uppgång vi just upplevt ser mer ut som ett bear market rally och i det här läget dansar jag nära utgången, säger han.

För att Stockholmsbörsen ska fortsätta uppåt krävs att två kriterier uppfylls, menar Johnny Torssell. 

– Vad jag vill se är att elefanterna, börsens institutioner, kliver på tåget. Då får vi stora rörelser i volym och pris, och där är vi inte ännu.

– S&P 500 i USA, som nu nästan är uppe på all time high-nivåer, måste också bryta igenom uppåt för vi ska få en positiv utveckling i Stockholm. Skulle USA-börsen däremot börja vända nedåt får vi en jättesvag utveckling i Stockholm, tror jag. Vi ser att volatiliten är väldigt låg i USA – vilket förvarnar om starka trendrörelser – risken är alltså hög.

Till börsernas nackdel talar också att perioden april-november säsongsmässigt är svagare än vinterhalvåret. Statistik från Stockholmsbörsen för de senaste 16 åren visar att toppen brukar nås i slutet av april/början av maj. Ungefär samma sak är det i USA.

– Vi är alltså i närheten av då det brukar toppa och befinner oss i ett oerhört spännande läge.

VIKTIG INFORMATION