”Blotta risken kan ge skrämselhicka”

På söndag drar den franska valperioden igång. Att nästa president heter Marine Le Pen är inte vårt huvudscenario och sannolikheten för frexit är låg, men blotta risken kan ge marknaden skrämselhicka. Räkna därför med turbulens på Paris-börsen – vilket kan ge köpläge, menar Carnegie Private Bankings omvärldsstrateger. 

På söndag inleder första omgången av det franska presidentvalet en nio veckor lång valperiod i Frankrike, där såväl ny president som generalförsamling ska utses. Mardrömmen för marknaden vore en valseger för Nationella Frontens presidentkandidat Marine Le Pen, som utlovat en folkomröstning om ett franskt utträde ur EU, en så kallad Frexit eller Adi-EU.

– Vinner Le Pen utlöses stor osäkerhet. Samtidigt ska investerare komma ihåg att den reella risken för en frexit är mycket begränsad. För att utlysa en folkomröstning behöver presidenten stöd i parlamentet och det finns i dag inget folkligt stöd för ett EU-utträde, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

Men blotta risken och osäkerheten kan skrämma marknaderna.  Carnegie Private Bankings förvaltarteam tror på en slagig tid på Paris-börsen under valperioden, inte minst då ställningen mellan kandidaterna ser ut att bli allt jämnare och valprocessen pågår under en längre tid, från 23 april till 18 juni, och därmed lättare hamnar i marknadens blickfång.

– Vi räknar med viss volatilitet – vilket kan skapa intressanta placeringsmöjligheter. Sedan tidigare är vi positiva till europeiska aktier överlag och turbulens med tillfälliga nedgångar i Paris skulle kunna ge investerare möjlighet att komma in på en låg initial nivå på marknaden, säger Helena Haraldsson, också hon omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank.

– Men visst är det svårt att veta exakt när dags att köpa. Därför kan det i det här läget vara en möjlighet att använda sig av optioner för att komma in på lägsta nivå.

Hur ser Marine Le Pens chanser ut?

– Det är inte vårt huvudscenariot att Le Pen blir president. Dels ligger hon tydligt efter i opinionsundersökningarna för den andra omgången, dels har hon ställt upp tidigare och förlorat. Visst kan opinionsmätningarna ha fel, men instituten har en viss vana av att mäta Le Pen, vilket inte är oviktigt i sammanhanget, säger Henrik von Sydow, och fortsätter:   

– Titta efter vem som blir hennes motkandidat i den andra omgången! Ett ogynnsamt utfall vore den oberoende kandidaten Jean-Luc Mélenchon, som står långt till vänster och gått starkt på slutet. Även han har en skeptisk inställning till EU och euron. Leder gör dock den oberoende mittenkandidaten Emmanuel  Macron.

Presidentvalets första omgång sker nu på söndag, 23 april. Andra och avgörande omgång är 7 maj. Den 11 juni och 18 juni går fransmännen åter till valurnorna för val till generalförsamlingen – en av parlamentets två kamrar.

Hur kan en investering i franska aktier se ut i din portfölj? Prata med din rådgivare!

 


 

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts