Aktiechefen: Troligt med nytt kursrekord i vår

Makrostatistiken fortsätter att signalera mjuklandning och boksluten lever upp till marknadens förväntningar. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser goda chanser att börsens storbolagsindex når en ny rekordnivå i vår.

Förra veckan var riktigt makrotung. Vad tar du med dig från räntebeskeden och makrostatistiken?
– Förra veckans centralbanksmöten och makrostatistik stärker det scenario som marknaden har prisat in sedan slutet av förra året – en mjuklandning i konjunkturen i kombination med räntesänkningar. Få tvivlar på att vi kommer se räntesänkningar under året. Osäkerheten ligger mer i hur många räntesänkningar det blir och när vi får se den första.

Vi är mitt i rapportperioden. Vad är din generella bild om boksluten på Stockholmsbörsen?
– Sammantaget har rapporterna levt upp till marknadens förväntningar kring intäkter och resultat. Vi har inte heller sett några större förändringar i vinstprognoserna för helåret för börsen i stort. Bolagsvinsterna fortsätter att visa upp en bild av att efterfrågan hålls uppe och att bolagen kan försvara sina marginaler. Vinsttillväxten på aggregerad nivå har varit strax över 11 procent i de rapporter vi sett hittills. Men givetvis är det stora skillnader mellan sektorer, där exempelvis byggsektorn sticker ut i negativ bemärkelse.

Vad sticker ut på den positiva sidan?
– Vi sett betydligt fler stora positiva kursreaktioner än vad vi sett stora negativa kursreaktioner. Intressant är också att vi sett positiva kursreaktioner i flera bolag i samband med att de släppt rapporter som varit något under förväntan. Sentimentet börjar också bli mer positivt kring aktier som inte hängt med i den senaste tidens uppgång. Det tror jag är något vi kommer se mer av även under detta kvartal.

Och på den negativa sidan?
– Det syns ändå vissa tecken på att vissa bolag märker av en inbromsning, såväl i vinsttillväxt som i efterfrågan. Både valutaeffekter och en något lugnare orderingång har tyngt en del rapporterande bolag.

Som kund hos oss på Carnegie Private Banking får du alltid råd och omvärldsspaningar från våra experter som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut. Utifrån din unika situation bistår vi med råd och expertis för hela din ekonomi. Klicka här för att läsa mer eller bli kund.

Ser du någon förändring att göra med anledning av rapporterna?
– Rapporterna och kursreaktionerna stärker bilden att investerare fortsatt bör vara försiktiga med verkstadssektorn och alltjämt vara positiva till banksektorn. Sen finns det givetvis undantag i båda sektorerna och aktier som är köpvärda även om de tillhör ”fel” sektor. Sticker ut i den här rapportperioden gör även det mer positiva mottagandet av rapporterna från tidigare ratade bolag. Det talar för att man ska fortsätta öka exponering mot bolag i segmentet under de allra största large cap-bolagen.

Hur ser du på börsen framåt – och hur bör privata investerare agera?
– Jag ser förutsättningar för en fortsatt positiv börstrend ett par månader till och bedömer att OMXS30-indexet noterar ett nytt kursrekord under kommande månader. Men sannolikt får vi se en ny kort rekyl innan dess. Kortsiktiga investerare kan positionera sig för det scenariot genom att öka kassan tillfälligt och köpa på svaghet under februari. Mer långsiktiga investerare tar i stället sikte på nya rekordnoteringar under kommande månader.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar