Hälsovårdssektorn tyngde Stockholmsbörsen

Europeiska börser inledde måndagen positivt med stöd från Astra Zenecas vaccinresultat. Stockholmsbörsen utvecklades dock något svagare än andra europeiska börser under dagen, med hälsovårdssektorn som belastande faktor. 

Strax innan klockan 16:30 var OMXS30 upp drygt 0,2 procent. 

Astra Zenecas vaccinkandidat AZD1222 nådde primärmålet och är effektivt mot covid-19 efter att fas II- och III-studierna i Storbritannien och Brasilien har genomförts. Inga allvarliga fall eller hospitalisering har inträffat. Ett av doseringsalternativen påvisade en effektivitet om 90 procent om man först tar en halv dos och sedan en full dos med minst en månads mellanrum. Ett annat alternativ var hela doser med minst en månad mellan. Det gav en effektivitet om 62 procent. En kombinerad analys visar därmed på en genomsnittlig effektivitet på 70 procent, vilket samtidigt är lägre än vad Pfizer/Biontech och Moderna har uppvisat. 

Astra Zenecas aktie inledde måndagen strax under nollan men handlades gradvis till en nedgång om 2,8 procent.

Gruv- och bergbrytningsteknikbolaget Epiroc bekräftar sina finansiella mål samt upprepar att efterfrågan för både utrustning och eftermarknad förväntas vara stabil på kort sikt. Aktien steg 0,9 procent. 

Lundin Mining har till slut lyckats enas med fackförbundet AOS Union vid den chilenska koppargruvan Candelaria, om ett nytt kollektivavtal. Aktien avancerade 1,4 procent. 

Multiq rapporterar betydligt minskad omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Nettovinsten minskade till 0,8 miljoner kronor från 5,6 miljoner kronor. Aktien tappade 1,2 procent.

Casinobolaget Leovegas lanserar LeoJackpot vilken beskrivs som en unik och rekordstor jackpot där spelaren har chans att vinna 50 miljoner kronor direkt i mobilen. Aktien föll 3,8 procent på generell oro inom spelsektorn. 

G5 Entertainments vd har sålt aktier för nära 34 miljoner kronor. Även närstående till operativa chefen och medgrundare har sålt aktier. Här handlar det om 4,8 miljoner kronor. Aktien rasade 9,7 procent. 

Verkstadsbolaget ABB:s vd Björn Rosengren har den 20 november köpt 5 000 aktier i bolaget. Aktierna köptes till kursen 24,45 schweizerfranc per aktie, en affär på 122 000 schweizerfranc. Aktien steg 0,9 procent. 

Evolutions erbjudande till aktieägarna i Nent Group har accepterats av ägare med ett sammanlagt innehav om cirka 94 procent av aktierna i Netent.

Bredbandsspecialisten Bredband2 har fått en acceptans motsvarande 97,43 procent av aktierna i A3.

Utbildningsbolaget Engelska Skolan kommer att avnoteras från Stockholmsbörsen den 4 december.

Statsminister Stefan Löfven påminde i sitt tal till nationen på söndagskvällen att covid-19 inte är över och att alla måste fortsätta ta eget ansvar för att hindra smittspridningen. Han sade också att många hade slarvat när det kommer till att följa råd och rekommendationer. 

Återhämtningen av svenska näringslivets försäljning fortsatte i oktober. Försäljningen ökade med 1 procent jämfört med föregående månad. Det visar SCB:s preliminära försäljningsindikator. Återhämtningen är något långsammare än de två senaste månaderna. 

Arbetsförmedlingen meddelade att det varslades 1 172 personer om uppsägning under förra veckan. Veckan innan var nivån 838. Arbetslösheten låg kvar på 8,8 procent.