Storaffärernas dag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen hade flera storaffärer att ta ställning till på måndagen. Börsen steg initialt men föll tillbaka successivt till en oregelbunden tendens.  

Vid 16.30-tiden var OMXS30-index upp marginella 0,1 procent. 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har ingått avtal om att förvärva Alexion Pharmaceuticals i en affär värd 39 miljarder dollar, motsvarande 330 miljarder kronor. Aktieägarna i Alexion kommer att få 60 dollar i kontanter och 2,1243 amerikanska depåbevis i Astra Zeneca för varje aktie de äger. Det innebär att Astra Zeneca totalt erbjuder motsvarande 175 dollar per aktie i Alexion, att jämföra med fredagens stängningskurs på 121 dollar. Astra Zeneca sjönk 7,2 procent. 

Riskkapitalbolaget EQT lade ett uppköpsbud på Recipharm, som är en kontraktstillverkare av läkemedel. Budet är på 220 kronor per aktie kontant och innebär en budpremie på 24,4 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen i fredags. Recipharms aktie klättrade 22,0 procent till strax under budnivån medan EQT-aktien ökade 1,4 procent. 

BHG Group förvärvar 97,6 procent av Nordic Nest Group till en köpeskilling av 1,6 miljarder kronor. Enligt BHG innebär förvärvet att bolaget förstärker sin “position ytterligare som den största online-aktören inom heminredning i Norden och skapar en plattform för breddat sortiment och tillväxt på nya geografiska marknader”. Aktien avancerade 7,0 procent. 

 

Allgon, som arbetar inom industriell radiostyrning, fick också ett uppköpsbud från investmentbolaget Latour som bjuder 10,75 kronor per aktie kontant, en budpremie på 30,5 procent från fredagens stängningskurs. Flera storägare har accepterat budet och Allgons styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera. Allgons aktien klättrade 34,1 procent till 11,05 kronor och handlas därmed högre än budkursen. Latours aktie var upp 1,2 procent. 

Styrelsen och ledningen i bilbarnstoltillverkaren Axkid slår sig samman med SEB Private Equity för att köpa ut bolaget som idag är noterat på Spotlight Stock Market. Det är ett nybildat aktiebolag som indirekt ägs av SEB Private Equity Opportunity Fund III som lägger ett kontantbud värt 14,50 kronor per aktie. Det är en premie med 30 procent jämfört med stängningskursen i fredags på 11,15 kronor. Aktien avancerade 28,3 procent till strax under budnivån. 

Affärsinformationsbolaget Karnov Group har förvärvat den norska leverantören av digitala arbetsflöden DIBkunnskap för en total köpeskilling om 300 miljoner norska kronor. DIB omsatte 50,8 miljoner norska kronor under 2019 med en justerad ebitda om 9,6 miljoner kronor. Aktien steg 1,9 procent.

Dometic steg 2,0 procent. Nyregistreringar av fritidsfordon i Tyskland fortsatte att öka i november. De uppgick till 5 973 stycken, vilket markerar en tillväxt på 92 procent på årsbasis. Det framgår av statistik från Caravaning Industrie Verband, CIVD.

Hotellen i Sverige fick se sina intäkter minska med 74 procent i november jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt. Det är mer än en halvering av intäkterna från månaden före. Scandic Hotels var upp 1,8 procent medan Pandox backade 1,2 procent. 

Bostadsutvecklaren K2A, Knaust & Andersson Fastigheter förlänger sin affärsplan för 2019 till 2024 till att även omfatta 2025. Det övergripande operationella tillväxtmålet justeras och höjs till att man ska förvalta minst 10 000 bostäder per 2025, eller inneha förvaltningsfastigheter med ett fastighetsvärde som överstiger 20 miljarder kronor. Det tidigare målet löd förvaltning av minst 5 000 bostäder per utgången av 2024. Aktien steg 5,8 procent.

Byggbolaget Skanska säljer två kontorsbyggnader i Bukarest, Rumänien, för 995 miljoner kronor. Köpare är österrikiska fastighetsbolaget S Immo. Aktien var upp 0,3 procent. 

Installationsbolaget Instalco köper Selek Elentreprenad som är specialiserade på elkraftinstallationer och instrumentering. De finansiella detaljerna är hemliga. Selek omsätter 130 miljoner kronor. Aktien ökade 1,5 procent. 

Maha Energy sänker sin prognos för den genomsnittliga oljeproduktionen för helåret 2020 till 3 250 fat per dag, jämfört med det tidigare intervallet på 3 700 till 4 000 fat per dag. Aktien föll med 11,2 procent. 

Multiq har tecknat ett avtal med bussbolaget Keolis Danmark avseende en totallösning för ITS, intelligenta transportsystem, i bussar. Ordervärdet beräknas till  9,6 miljoner svenska kronor. Aktien steg 2,3 procent. 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi välkomnar förslaget om B2B-licenser i Sverige för underleverantörer, i syfte att utestänga illegala aktörer på den svenska spelmarknaden. Det säger han under dagens pressträff, med anledning av överlämnandet av huvudbetänkandet från Spelmarknadsutredningen. 

Arbetsförmedlingen meddelade att det varslades 620 personer om uppsägning under förra veckan. Veckan innan var nivån 1 480. Arbetslösheten låg kvar på 8,7 procent.