Stockholmsbörsen tyngdes av brexitoro

Stockholmsbörsen tyngdes i likhet med andra europeiska börser av tilltagande brexitoro på måndagen. Utsikterna för ett avtal försvagas i takt med att deadlinedatumet vid årsskiftet närmar sig, samtidigt som ingen sida vill ge vika. 

Klockan 16:30 var OMXS30-indexet ned 0,6 procent. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet -0,2 procent som lägst och 0,8 procent som högst. Stockholm All-Share index (SAX) var ned 0,2 procent.
På nyhetsfronten meddelades det att fastighetsbolaget Balder har köpt 5 procent av aktierna i norska Entra, men har inte för avsikt att lägga bud på bolaget. Castellum och SBB strider sedan tidigare med konkurrerande bud på Entra. Balders aktie steg 1,4 procent. 
Efterfrågan på den europeiska stålmarknaden har återvänt med kraftigt stigande priser på oro för utbudsbrist i början av av nästa år, rapporterar branschmediet Steel Business Briefing. Stålbolaget SSAB är en vinnare på utbudsoron. Aktien klättrade 2,3 procent, vilket var mest bland storbolagen på Stockholmsbörsen. 
Riskkapitalbolaget EQT säljer sin tyska facility manager-verksamhet Apleona Group till PAI Partners för cirka 1,6 miljarder euro, motsvarande 16,4 miljarder kronor. Aktien avancerade 1,3 procent. 
Bussoperatören Nobina har vunnit ett förnyat kontrakt för utvecklandet och drivandet av region- och landsbygdstrafiken i Lund. Det är värt närmare 1,6 miljarder kronor och gäller ett spann om 8 år med option på förlängning av 2 år. Aktien steg 0,8 procent. 
 
Gruvbolaget Lundin Mining var ned 1,6 procent. Torontobörsen, TSX, har gett tummen upp bolagets ansökan om att få återköpa upp emot 10 procent av utestående aktier.  
 
Bostadsutvecklaren Oscar Properties tidigare prestigeprojekt Gasklockan, som skulle utvecklas med Stockholm Stad, tas nu över av den norska bostadsutvecklaren Obos. Det rapporterar Dagens industri. Aktien steg 9,2 procent. 
 
Lundinsfärens oljebolag Africa Oil har tillsammans med sina partners erhållit en förlängning av prospekteringslicenserna för 10BB/13T-blocken i Kenya fram till slutet av 2021. Aktien gick upp marginellt med 0,2 procent. 
 
Specialistläkemedelsbolaget Orexo har ingått ett exklusivt licens- och leveransavtal med Accord Healthcare för kommersialisering av läkemedlet Zubsolv. Det kommer att ge tvåsiffriga royalties på framtida omsättning för Orexo som ska ansvara för leverans av produkten. Aktien noterades för en uppgång om 0,9 procent.
 
S&P Global Ratings har höjt kreditbetyget för flygbolaget SAS till B- från tidigare Selective Default efter att bolaget rest cirka 12 miljarder i kapital och erhållit en förbättrad likviditet. Aktien backade 1,0 procent.
 
Byggpartner utser Sture Nilsson till ny vd och koncernchef. Han kommer närmast från vd-rollen i den Stockholmsbaserade byggentreprenören Zengun. Aktien backade 0,9 procent. Immunicum erhåller Fast Track Designation från FDA för ilixadencel. Aktien rusade 24,6 procent. 
Installationsbolaget Bravida har fått en order från Swedavias förnyelse av Stockholm Arlanda Airport. Ordervärdet uppgår till 50 miljoner kronor. Aktien steg 0,5 procent.
 
Carnegie mäklade en aktiepost om 2 356 860 aktier i Humana till kursen 57,95 kronor. Posten motsvarar cirka 4,4 procent av antalet aktier i bolaget. Aktien föll 1,6 procent.
 
Regeringen varnar banker för att anta att de kommer att vara tillräckligt starka för att lämna utdelningar efter 2020, på grund av de osäkra utsikterna för 2021. 
 
SCB meddelar att den svenska industriproduktionen ökat med 0,4 procent i årstakt i oktober. Orderingången var samtidigt upp med 1,3 procent. 
 
Arbetsförmedlingen meddelade att det varslades 1 480 personer om uppsägning under förra veckan. Veckan innan var nivån 1 522. Arbetslösheten låg kvar på 8,7 procent.