Coronaoro tynger Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen faller på måndagen efter en sur stämning på de europeiska börserna och sjunkande utveckling på Wall Street. Sentimentet tyngs av oro för ökad spridning av coronaviruset och dess följder för återhämtningen i ekonomin.

Vid halvfem-tiden var OMXS30-index ner med 2,2 procent till 1 780. 

Astra Zeneca steg mot strömmen med 1,7 procent. Financial Times rapporterar med hänvisning till källor att vaccinkandidaten från Astra Zeneca och Universitet of Oxford framkallar ett ”robust immunsvar” hos äldre personer. Vaccinet befinner sig också i en global fas 3-studie. Sedan tidigare har vaccinet framkalla liknande svar hos personer i åldrarna 18-55. FDA har också lämnat klartecken för att Astra Zenecas studie i USA kan återupptas efter en paus sedan början av september. 

Bland övriga tungviktarna i OMXS30-indexet var Boliden ned 4,0 procent medan SSAB föll 4,3 procent. 

Måndagen bjöd på ett tillfälligt lugnare rapportflöde. Bemanningsbolaget Poolias vinst kom mer än halveras i det tredje kvartalet jämfört med året innan. Även omsättningen var klart lägre i förhållande till fjolåret. Aktien sjönk 3,2 procent.

Gymkedjan Actic presenterar siffror för det tredje kvartalet som är i linje med den omvända vinstvarning som gavs i förra veckan. Resultatet blev det högsta någonsin i ett enskilt kvartal. Aktien backade 3,7 procent. 

Industrikoncernen Lifco uppger att de köpt majoriteten av aktierna i det tyska dentalbolaget Kaniedenta som 2019 hade en omsättning på 29 miljoner euro.Aktien föll 2,1 procent.

 

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett exklusivt flerårigt avtal med Belgiens nationella lotteri, Loterie Nationale. Aktien sjönk 4,0 procent. 

 

Kindred-ägda Unibet lanserar sportkasinospel i USA med sportteman genom ett samarbete med Philadelphia Eagles och Pala Interactive. Aktien var ned 4,2 procent.

 

Fastighetsbolaget Nyfosa har tecknat avtal med Galjaden Fastigheter om förvärv av en fastighetsportfölj till ett värde om 870 miljoner kronor. Aktien föll 3,7 procent.

 

Flygbolaget SAS ska dra ned sin flygkapacitet efter att europeiska länder har infört ytterligare restriktioner för att stävja spridningen av coronaviruset. Aktien steg 3,3 procent.

 

E-handelsbolaget Boozt avser att göra en börsnotering i Köpenhamn. Syftet är att bredda aktieägarbasen och öka kännedom om bolaget bland kunder och leverantörer. Aktien var ned 5,9 procent.

 

Maha Energy utannonserar en femårig operationell plan, som i korthet innebär att man ska växa på de tre kärnområdena Brasilien, Oman och USA ihop med att öka bruttoproduktionen till över 15 000 oljeekvivalenter per dag. Aktien sjönk 0,3 procent. 

 

Verkstadsbolaget Lindab meddelar att Malin Samuelsson lämnar sin roll som finanschef då bolaget behöver en finanschef med internationell erfarenhet. Aktien tappade 6,7 procent.  

 

Bostadsutvecklaren Magnolia Bostad föreslår en utdelning på 2 kronor per aktie. Aktien sjönk 0,3 procent.

 

Nischbanken Collectors styrelseordförande Erik Selin har ökat sitt innehav i bolaget till 14,7 miljoner aktier, vilket motsvarar 7,16 procent av kapitalet och rösterna. Aktien steg 7,1 procent.

 

Läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical har fått patent avseende XMeNa-plattformen godkänt i Indien och inom kort även i Australien. Sedan tidigare är patentet godkänt på flera stora marknader, inklusive USA. Aktien var ned 0,7 procent.

 

Akelius ökade förvaltningsresultatet och hyresintäkterna för jämförbara fastigheter i tredje kvartalet. Fastighetsbolaget  anser att de goda tiderna för att köpa fastigheter med omfattande uppgraderingsbehov är över. Fokus är istället att öka hyresintäkterna i befintliga fastigheter och köpa bostadsfastigheter med starkt kassaflöde. 

 

Arbetsförmedlingen rapporterar att varslen har ökat under förra veckan jämfört med veckan innan. Antalet var 2 269 stycken, mot 1 156 veckan innan. Arbetslösheten uppmättes till 8,8 procent mot 8,9 procent veckan innan.