Stark Stockholmsbörs efter omvända vinstvarningar

Stockholmsbörsen steg betydligt på måndagen, med samtliga sektorer på plus. Cykliskt i form av material och industri gynnades av omvända vinstvarningar från svenska bolag, vilket bidrog till en överprestation mot det breda Europaindexet. 

Vid halv fem-tiden var OMXS30-indexet upp 1,3 procent till 1838. 

 

Bland de ledande aktierna utmärkte sig verkstadsbolagen. Volvo, Autoliv, SKF, SSAB och Sandvik var de aktier som utvecklades mest positivt, med uppgångar på mellan 3,8 till 2,9 procent. 

Hexpol lämnar omvänd vinstvarning. Polymerbolaget räknar med att det justerade operativa rörelseresultatet för det tredje kvartalet uppgår till mellan 560 och 690 miljoner kronor (583), väsentligt högre än marknadens förväntningar. Försäljningen väntas samtidigt ligga i linje med förväntningarna. Aktien avancerade 5,2 procent. 

AAK steg 6,1 procent efter sin positiva vinstvarning. Fettbolaget räknar med att rörelseresultatet för det tredje kvartalet blir något högre än motsvarande kvartal i fjol, men betydligt högre än vad som förväntades i början av kvartalet. Det är också högre än nuvarande marknadsförväntningar.

Volvo ökade 3,6 procent. Enligt branschsiffror steg orderingången av tunga lastbilar i Nordamerika ökade i september med preliminärt 60 procent från månaden innan och upp hela 145 procent i årstakt.

På måndagen blev känt att Triton fullföljer sitt bud på IT-konsulten Hiq. Efter acceptperiodens utgång fått in 89 procent av aktierna. Hiq var upp marginellt med 0,4 procent till 72,1 kronor (budet ligger på 72 kronor). 

Norska ECIT har lagt fram ett rekommenderat uppköpserbjudande till aktieägarna i Modern Ekonomi Sverige. Budet är på 3,90 kronor per aktie i kontanter. Aktien steg 35,9 procent till 3,94 kronor.

Lundin Energy har via sitt norska dotterbolag ingått avtal om att förvärva en tillgångsportfölj i Barents hav från Idemitsu Petroleum Norge. Aktien avancerade 2,8 procent. 

Finska finansbolaget Sampo ska enligt uppgifter till Di ha börjat sondera terrängen för att sälja sina aktier i Nordea. Sampo gick in i Nordea 2007 och är idag huvudägare i storbanken. Aktien ökade 4,0 procent. 

Fastighetsbolaget NP3 har beslutat att föreslå en extra vinstutdelning om 1,70 kronor per stamaktie. Stamaktien var oförändrad. 

Kindreds spelöverskott påverkas negativt med mindre än 1 procent i tredje kvartalet av valutakurser. Bolaget redovisar i brittiska pund. Aktien ökade 1,6 procent. 

Coronarestriktionerna i Sverige kommer att ligga kvar åtminstone i ett år. Det säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Walt Disneys prenumerationstjänst Disney+ når redan över 10 procent av de nordiska hushållen, enligt analysföretaget Mediavision. I Sverige betalar idag cirka 450 000 hushåll för en prenumeration på Disney+. Tjänsten lanserades den 15 september.

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i september till 54,7 från 56,6 föregående månad. Det var första gången sedan april som indexet sjönk men är kvar i tillväxtzonen för fjärde månaden i rad. 

Arbetsförmedlingen meddelade att det under förra veckan varslades 942 personer om uppsägning i Sverige. Under veckan dessförinnan var nivån 1 305 personer. Totalt har nu 103 096 personer varslats sedan början av mars. Arbetslösheten låg kvar vid 9,0 procent.