”Läge att vara försiktig på Stockholmsbörsen”

Investerare ska vara försiktiga i rådande marknad. Det menar Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, som på torsdagen gästade Omvärldspodden och gav sin syn på Stockholmsbörsen.

Vad är status på Stockholmsbörsen?

– Just nu är det osäkerhet som råder. Och när osäkerheteten dominerar så bildas det konsolideringar – marknaden går sidlänges. Så har det varit sedan november. Det väldigt lätt att hamna fel i den här typen av marknader.

Hur ska investeraren agera i en konsolidering?

– Vi kommer att ha många tvära kast upp och ned. Så generellt sett ska man vara lite mer försiktig i den här marknadsfasen. För de som är mer aktiva på börsen har jag tre råd:

  1. Var mer selektiv – ta bara aktierna som känns absolut starkast.
  2. Agera med mindre positionsstorlekar.
  3. Var snabbare att räkna hem eventuella vinster. 

Vilken riktning tar börsen under sommarmånaderna?

– I generella termer befinner vi oss nu i den svaga så kallade sexmånadersperiden (maj– slutet av oktober). Den starkare perioden hittar vi från november till slutet av april, då avkastningen brukar genereras. Just nu är börsen svag, men även här brukar vi ha perioder då börsen är stark, till exempel från midsommar till början av augusti.

– Specifikt för sommaren 2018 tror jag är att vi kan få en starkare utveckling fram till slutet på juli, sedan svagare till slutet av oktober då vi brukar göra viktiga bottnar.

Vilka faktorer tittar du på?

– Jag tittar på hur marknaden reagerar på nyheter, sentimentsundersökningar, vilka formationer som uppstår i diagramen och eventuella utbrott som vi kan få.

Lyssna på hela avsnittet nedan:

Prenumerera på podden:

ItunesAcast eller Soundcloud.