”Stockholmsbörsen har mer att ge”

På en dryg månad har Stockholmsbörsen stigit med 8 procent. Efter en så stark utveckling – kan vi förvänta oss fortsatt uppgång? Ja – med mycket stor sannolikhet, menar Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking. 

Den 29 augusti bottnade Stockholmsbörsen (OMXS30) efter en tråkig utveckling under sommarmånaderna. Sedan dess har marknaden tagit rejäl fart – Stockholm är i skrivande stund (onsdag) upp 8 procent, och börsen har de senaste tolv handelsdagarna stigit i oavbruten följd – en svit som senast noterades för 29 år sedan.

Och det kommer inte att sluta här, menar Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, som förutspådde såväl sommarens svacka som den påföljande kraftiga uppgången (se exempelvis denna artikel).

 – Jag har en positiv syn på Stockholmsbörsen de närmaste en till sex månaderna. Mina verktyg förutspår nya toppar med 75-80 procent sannolikhet, säger han.

För sin ståndpunk framför han fyra argument.

– För det första har vi ett starkt säsongsmönster framför oss: Har man de senaste 29 åren köpt aktier på Stockholmsbörsen den första handelsdagen i oktober och sålt den sista handelsdagen i mars, har investeringen stigit i värde i 79 procent av fallen med i genomsnitt 11 procent.

Johnny Torssell pekar också på att vi just nu har en accelererande impulsrörelse uppåt på börsen.

– Tänk dig rörelsen hos en boll som du kastar uppåt i luften – först accelererar den uppåt, sedan står den stilla och till slut vänder den nedåt. Samma mönster finns på börserna – och just nu befinner vi oss tydligt i accelerationsfasen i Stockholm, säger han och utvecklar:

– Den så kallade RSI-indikatorn, som mäter impulsrörelser, ligger i dag på över 80, vilket historiskt har inneburit uppgångar kommande månader i 75 procent av fallen. På en månads sikt har börsen stigit 2,8 procent och på tre månader 6,3 procent.

Dessutom påminner Johnny Torssell om att vi alltjämt befinner oss i upptrendsfas (fas 2) i den tekniska analysen. Och slutligen ser han stöd för fortsatt uppgång i våganalysen, som ger vid handen att börsen i en upptrend brukar rör sig i fem böljande rörelser innan den följs av en större rekyl.

– Jag tror att vi har 5-10 procent kvar innan våg 5 är nådd.

Kortsiktigt kan vi däremot få se rekyler, understryker Johnny Torssell.

– Ett troligt scenario är att vi får en nedgång på 2-5 procent de närmaste två–fyra veckorna – men sedan ska börsen vidare mot högre toppar. Många investerare, som sålt av för tidigt, skulle se en nedgång som ett köptillfälle och driva efterfrågan.

Läs även: