Ökad oro för krig i Ukraina fick Stockholmsbörsen på fall

Stockholmsbörsen föll kraftig på måndagen, i linje med stora kursfall på börserna i London, Frankfurt och Paris. Det var ökad oro för en nära förestående rysk invasion av Ukraina som tyngde världens börser. Vid 16.30-tiden hade OMXS30-index fallit med 2,3 procent till 2 241.

Kursfallet var mycket brett och omfattade i princip alla sektorer, med undantag av vissa oljebolag samt guldrelaterade bolag.

Bredden på kursfallet visades i att samtliga aktier i OMXS30-index sjönk. Sämst gick det för tillväxtaktier som Sinch som tappade 5,1 procent. Defensiva läkemedelsbolaget Astra Zeneca klarade sig bäst i indexet med en nedgång på 1,0 procent.

Medicinteknikbolaget Elekta släppte oväntat preliminära siffror för sitt tredje kvartal. Rörelseresultatet blev 375 miljoner kronor och nettoomsättningen 3 600 miljoner kronor. Det var sämre än förväntat, enligt Factset låg analytikernas konsensus för rörelseresultatet på 556 miljoner kronor och för omsättningen på 3 894 miljoner kronor. Aktien föll med 11,4 procent.

Bolagsgruppen Ratos ökade intäkterna och redovisade en rejäl ökning av rörelsevinsten i fjärde kvartalet. Utdelningen föreslås höjas med 26 procent till 1,20 kronor per aktie. Aktien steg 6,6 procent.

Mobiloperatören Millicom höll kapitalmarknadsdag. Bolaget presenterade nya mål för de kommande tre åren fram till 2025 och planerar att återköpa egna aktier med start 2023. Bolaget siktar på att uppnå en organisk tillväxt i kassaflödet på 10 procent per år och att sänka skuldsättningen. Millicom planerar även att skapa bolag av mobilmasterna samt Tigo Money. Aktien backade 2,6 procent.

Teknikbolaget Invisio redovisade en kraftig minskning av resultatet i fjärde kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna sjönk medan orderingången steg. Utdelningen lämnas oförändrad på 70 öre per aktie. Aktien var upp 0,2 procent.

Tunga fordonsåterförsäljaren Ferronordic, som har en stor del av sin verksamhet i Ryssland, föll tungt med 13,1 procent på oro för krigsrisken. Vårdbolaget Medicover, som har verksamhet i Ukraina, sjönk med 6,6 procent.

Mjukvarubolaget Momentum Software rapporterade ökade intäkter och ett högre justerat ebitda-resultat i fjärde kvartalet. Aktien tappade 8,2 procent.

E-handelsbolaget Purefun började handlas på First North. Purefun är verksamt på den nordiska e-handelsmarknaden inom främst segmentet vuxenleksaker och driver e-handelsplattformen Vuxen. Ett annat segment som Bolaget är verksamt på är det för djurprodukter. Bolaget driver e-handelsplattformen Doggie som är en återförsäljare av hundprodukter. Aktien steg 12,8 procent till 28,20 kronor jämfört med teckningskursen på 25 kronor per aktie.

Elektrokemibolaget Permascand fick två ordrar från en kloratleverantör till ett totalt värde om 100 miljoner kronor. Aktien tappade 4,0 procent i det sura börsklimatet.

Bygg- och anläggningsbolaget Vestum förvärvar markentreprenören Marbit, som har en årsomsättning på 238 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 25 miljoner kronor. Aktien sjönk 1,0 procent.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 2 607 personer till 177 694 under förra veckan. Arbetslösheten var 7,2 procent, jämfört med 7,3 procent föregående vecka. Det visade veckostatistiken från Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...