Dagens två stora förvärv fick surt mottagande på börsen

Stockholmsbörsen sjönk kraftigt initialt på måndagen och men arbetade sig därefter sakteligen uppåt till en något mindre negativ nivå. Billerud Korsnäs förvärvade Verso och Lunding Mining köpte upp Josemaria Resources, men inget av bolagen lyckades rosa marknaden och sjönk istället på beskeden. Branschmässigt går hälsovård mot strömmen och handlas upp. Råvaror, energi och sällanköpsvaror låg i botten.

Vid 16.30-tiden var OMXS30-index ned med 0,8 och noterades på nivån 2 287.

Inom OMXS30-index gick medicinteknikbolaget Getinge starkast med en uppgång på 1,2 procent. Svagaste aktien i indexet var SKF som backade 2,1 procent.

Förpackningsbolaget Billerud Korsnäs har ingått avtal om att förvärva Verso, en tillverkare av bestruket papper i Nordamerika, för en kontant köpeskilling om cirka 825 miljoner dollar vilket blir nästan 7,5 miljarder kronor. Styrelsen i Verso rekommenderar transaktionen till aktieägarna. Affären förväntas slutföras under andra kvartalet 2022. Förvärvet och transformationen kommer att finansieras genom en kombination av företrädesemission, ytterligare skuld samt operativt kassaflöde.

Gruvbolaget Lundin Mining förvärvar Josemaria Resources för 625 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 4,4 miljarder kronor, med betalning i kontanter och aktier. Priset per aktie är 1,60 kanadensiska dollar, vilket motsvarar en premie på 29 procent jämfört med Josemarias genomsnittliga volymvägda aktiekurs under de senaste 10 handelsdagarna. Josemarias aktieägare kan välja att få betalt i kontanter eller aktier i Lundin Mining eller en kombination av båda.

ICA-handlarnas Förbund och AMF Pensions gemensamma uppköpsbud på ICA, som den 10 november lades genom budbolaget Murgröna Holding, har nu uppnått drygt 90 procent av kapitalet och rösterna i ICA. Budet är på 534 kronor per aktie kontant och härefter avses tvångsinlösen av resterande aktier påkallas.

Medicinteknikbolaget C-Rad har fått en inköpsorder från det belgiska företaget Ion Beam Applications, IBA, avseende leverans av flertalet Catalyst och Sentinel 4DCT system, samt ett flerårigt serviceavtal. Ordern har ett totalt värde på 20 miljoner kronor. Leverans och installation förväntas påbörjas under 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fastighetsbolaget SBB lämnar budpliktsbud på Amasten med ett vederlag om 13,30 kronor kontant per stamaktie samt 350 kronor kontant per preferensaktie B. SBB har tidigare flaggat för att budpliktsbud skulle lämnas sedan bolaget förvärvat aktier i Amasten.

Försvarsbolaget Saab har fått en order på utrustning för uppgradering av kanadensiska marinens Halifax-klass fregatter till Sea Giraffe AMB naval radar. Kontraktet inkluderar även tillhörande utrustning och reservdelar till ett ordervärde på drygt 300 miljoner kronor. Uppgraderingen baseras på kundens krav på livslängd och förhöjer prestandan på Halifax-klass fregatterna. Saab kommer att utföra arbetet i Halifax, Kanada samt i Göteborg med början detta kalenderår och pågår till 2026.

Den amerikanska flygsektorn tyngdes av oron för spridningen av omikronvarianten av coronaviruset. Även kryssningssektorn följde med hissen ned.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...