Stockholmsbörsen avslutar januari med en bred uppgång

Stockholmsbörsen stiger i en bred uppgång på måndagen, som avslutar en annars svag januarimånad. New York-börsen steg rejält i fredagskväll och inleder även måndagens handel med uppgång. Det var glest med rapporter på måndagen och istället gav insynsaffärer och analytikernas rekommendationer kurseffekter i flera aktier. Vid 16.30-tiden var OMXS30-index upp 1,4 procent till 2 298. Uppgången leddes av teknikaktier följt av industri- och finansaktier. Sämst gick det för olja och gasaktier.

Vitvarubolaget Electrolux var den starkaste aktien inom OMXS30 med en uppgång på 6,6 procent. Flera insiders har köpt aktier, däribland styrelseordförande Staffan Bohman som köpt aktier för 4,4 miljoner kronor. Kommunikationstjänstebolaget Sinch klättrade med 5,3 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca var den sämsta aktien inom OMXS30 med en nedgång på 2,6 procent följt av klädbolaget H&M som backade 2,0 procent.

Teleoperatören Telias Sverigechef Anders Olsson köpte aktier för 1,8 miljoner kronor, vilket höjde den defensiva aktien med 0,8 procent.

Stålgrossistbolaget BE Group låg högt upp på vinnarlistan med en uppgång på 12 procent. Styrelseordförande Jörgen Zahlin har köpt aktier för 0,5 miljoner kronor.

Aluminiumbolaget Gränges vd Jörgen Rosengren köpte aktier för 11,2 miljoner kronor och aktien steg 2,0 procent.

Teknikbolaget Image Systems affärsområde Remasawco fick en order från trähandelsbolaget Karl Hedin värd drygt 5,5 miljoner kronor. Aktien ökade 1,9 procent.

Medicinteknikbolaget Braincool fick en order på sju Iqool-system från ett sjukhus i Kalifornien. Ordern är värd 1,6 till 2,0 miljoner kronor och är den enskilt största som Braincool någonsin fått. Aktien klättrade 7,1 procent.

Mjukvarubolaget Bambusers dotterbolag Relatable ingick ett avtal avseende tjänster för influenser-marknadsföring med ett nordiskt techbolag. Det initiala kontraktsvärdet uppgår till 5,3 miljoner kronor. Aktien steg 1,1 procent.

Miljöteknikbolaget Norditek rapporterade en nettoomsättning på 8,3 miljoner kronor och en rörelseförlust på 1,3 miljoner kronor i sitt första kvartalet, bolagets första rapport efter noteringen på First North i november i fjol. Aktien föll med 17 procent.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 2 468 personer till 179 808 under förra veckan. Arbetslösheten uppgick till 7,3 procent, oförändrat från föregående vecka. Det visar veckostatistik från Arbetsförmedlingen.

Klimatkontrollsbolaget Munters förvärvar EDPAC, som är en irländsk tillverkare av kylutrustning för datacenter och luftbehandlingssystem, till en köpeskilling av 29 miljoner euro. Bolaget har cirka 150 anställda. Aktien backar 6 procent.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...