Stockholmsbörsen skakade av sig lite virusoro

Stockholmsbörsen kraftigt under måndagen, men detta framförallt koncentrerat till storbolagen. Breda index var också upp, men inte lika mycket. EU kommer troligtvis att lätta på inreseförbud från Afrika och tidig data har indikerat på att virusvarianten omikrons symptom är relativt milda. Uppgången var bred och omfattade en stor majoritet av sektorer. Detaljhandel och telekom har gått bäst under dagen. Vid 16.30-tiden var OMXS30-index upp 1,85 procent till 2 282.

Inom OMXS30-index gick klädkedjan H&M starkast bland de totalt 28 aktierna som var positiva för dagen. Svagaste aktien i indexet var live kasinoutvecklaren Evolution som gick ned över 3 procent.

Det begicks flera regelöverträdelser i samband med att ett antal partners sålde aktier i riskkapitalbolaget EQT i september. Det är Finansinspektionens preliminära slutsats, rapporterar Dagens industri. Flera partners, inklusive vd Christian Sinding och ordföranden Conni Jonsson, kom att sälja aktier för flera miljarder i bolaget. Detta trots att de i samband med EQT:s börsnotering 2019 åtagit sig att inte sälja några aktier fram till september 2022. Aktierna såldes efter ändringar kring dessa regler, men samtidigt ledde tillvägagångssättet till en utredning hos FI.

Foodtechbolaget Humble förvärvar danska True Gum, ett bolag inom tuggummi, mintpastiller och halstabletter, för maximalt 352,4 miljoner kronor. Av köpeskillingen erläggs 155,7 miljoner kronor kontant och 81,5 miljoner kronor i form av cirka 2,6 miljoner nyemitterade aktier i Humble, vilka emitteras till en kurs om 31,31 kronor per aktie. Tilläggsköpeskillingar om 83,6 miljoner kronor kan tillkomma baserat på bolagets framtida ebitda-resultat för 2022-24.

Vindkraftsbolaget OX2 har lämnat in en ansökan om tillstånd enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon för den havsbaserade vindparken Galatea-Galene i Kattegatt. Ansökan avser tillstånd att uppföra vindkraftverk, transformatorstationer och mätmaster, och handläggs av regeringen.

Isofol Medical uppger att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har avslagit dess förfrågan om att få justera analysen av Agent-studiens sekundära effektmått 300 händelser av progressionsfri överlevnad, PFS. Beskedet innebär att FDA kommer att analysera studieresultaten baserat på nuvarande censureringsreglerna för den primära analysen av PFS.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca tittar på olika alternativ för sin division inom nya vaccin, inklusive en potentiell notering. Det uppger källor till Bloomberg News.

Processen ska vara i ett tidigt skede och bolaget kan välja att avstå från en notering, säger källorna. Uppgifterna kommer efter att bolaget förra månaden aviserat skapandet av en ny division inom vaccin och immunterapier som kommer att hysa dess behandlingar mot covid-19.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige steg med 1 592 personer till 180 922 under förra veckan. Det visar veckostatistik från Arbetsförmedlingen. Antalet sökande i program med aktivitetsstöd sjönk till 190 848 från 191 793.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...