Börsuppgång efter lunch – Nolato utsattes för IT-intrång

Stockholmsbörsen handlades länge i en oregelbunden tendens, för att notera en uppgång efter måndagens lunchen. De stora Europabörserna i London, Frankfurt och Paris utvecklades smått positivt. CAC 40 står ut med en uppgång kring 0,4 procent. Klockan 16.30 var OMXS30-index upp 0,26 procent till 2 371.

Uppgången leddes branschmässigt av sjukvårds- och bankaktier.

Boliden var den stora förloraren i OMXS30-index med en nedgång på 2 procent. Vitvarubolaget Electrolux var den starkaste aktien i indexet med en uppgång på 4,2 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars ska lansera tre helt nya elbilsmodeller fram tills 2025 och därmed ta sig närmare sitt mål om att vara ett helt elektriskt märke vid 2030. Det rapporteras även att Volvo Cars överväger att bygga en tredje fabrik i Europa. Volvo Cars steg över 5,5 procent på beskeden.

Industriunderleverantören Nolato har utsatts för ett IT-intrång som påverkar bolagets kommunikationskanaler och verksamhetssystem i framförallt den europeiska verksamhetsdelen. I ett uppdaterat pressmeddelande uppger bolaget att dess

åtgärder för att isolera och begränsa påverkan från det IT-intrång som skett har varit framgångsrika. Bolaget bedömer att leveransstörningar begränsas till innevarande vecka. Aktien backar 3,2 procent.

Framtidsindikatorn i butikshandeln ökade med 1,3 enheter till 106,2 i november. Därmed noteras en till månad över den neutrala nivån på 100. Det är främst försäljningsutsikterna som drar upp indikatorn, skriver Svensk Handel som står för mätningarna.

Medicinteknikbolaget Duearity kommer att få sin produkt Tinearity CE-märkt i juni eller juli nästa år. Bolaget meddelar detta efter att ha fått tidsplaneringen från sin notified body. Duearity uppger att man tror att det går att sälja Tinearity till minst 3 000 personer i Europa och uppnå ett nollresultat under 2022 som tidigare angivet. Aktiekursen stiger knappt 8,3 procent.

Forskningsbolaget Oncopeptides forskningschef Jakob Lindberg återvänder som vd för bolaget. Jakob Lindberg var vd mellan 2011 fram till juni 2020. Därefter rekryterades Marty Duvall för att hjälpa med kommersialiseringen av läkemedelskandidaten Pepaxto i USA. Men efter att bolaget valt att dra tillbaka Pepaxto från USA återgår Jakob Lindberg omedelbart till att bli vd för bolaget. Aktien rusar, om än från låga nivåer, med över 40 procent.

Bioteknikbolaget Bicos dotterbolag Cellenion har ingått ett gemensamt marknadsföringsavtal med Thermo Fisher Scientific för att främja encells proteomanalyser. Målet med samarbetet är att kombinera Cellenions cellenONE och proteoCHIP med Thermo Fishers TMT multiplexteknik och Thermo Scientifi Orbitrap masspektrometrar för att leverera kompletta lösningar. Aktien klättrar nästan 1 procent.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...