Philip Morris fullföljer budet på Swedish Match 

Stockholmsbörsen steg på måndagen. Philip Morris fullföljer uppköpsbudet på Swedish Match efter att ha fått in mer än 80 procent av aktierna. Millicom lyfte sedan den franska miljardären Xavier Niel ökat sitt ägande till drygt 7 procent. Flera fastighetsaktier gick också starkt. Klockan 16.30 var OMXS30-indexet upp 0,4 procent till 2 006

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade basmetaller med en uppgång på 1,5 procent. I andra vågskålen låg energi i botten med minus 0,8 procent. 

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Sandvik med 4,0 procent medan SKF var upp 2,8 procent. Sämst utveckling hade Assa Abloy med minus 2,2 procent medan Swedbank sjönk 1,1 procent. 

Amerikanska tobaksjätten Philip Morris fullföljer budet på Swedish Match och har fått in 82,59 procent av aktierna. Villkoret om en acceptnivå på 90 procent slopas och acceptfristen förlängs till den 25 november. Aktien steg 0,7 procent till 115,90 kronor. Budet är på 116 kronor per aktie, före justering av den utdelning som kommer avskiljas den 11 november.  

Den franska miljardären Xavier Niel kontrollerar 7,1 procent av mobiloperatören Millicom. Ägandet ligger i Atlas Investissement och NJJ Holding. Niel är grundare och ägare av operatörsjätten Iliad och han stöttar den strategi som Millicom slagit fast i februari i år. Aktien fick rejäl fart och avancerade 10 procent. 

Storägaren Roger Akelius har inget problem med att Rutger Arnhult sitter kvar som vd för fastighetsbolaget Castellum. Roger Akelius kritiserade i förra veckan Arnhult för att lura aktieägarna om bolagets finansiering. Akelius föreslog också att Castellum skulle slopa sin utdelning. Bakgrunden är att Akelius nyligen köpt 12 procent av aktierna i Castellum från just Rutger Arnhult. Aktien klättrade 4,2 procent och i sektorn ökade Fabege och Nyfosa bägge med 5,9 procent.  

Hemfixarkedjan Clas Ohlsons försäljning steg med 5 procent i oktober. Den organiska försäljningen steg med 2 procent jämfört med föregående år. Försäljningen online ökade med 20 procent. Aktien ökade 1,3 procent. 

Solenergibolaget Midsummer har på kort tid tecknat avsiktsförklaringar för leverans av mer än 100 megawatt solpaneler. Avtal är tecknade med sex svenska och internationella takmaterialstillverkare, fastighetsägare och solcellsinstallatörer. Aktien klättrade 23 procent. 

Elfordonsföretaget Inzile har försatts i konkurs, efter att bolaget misslyckats med att lyckats lösa sin ansträngda finansiella situation. Ett bryggfinansieringslån om 50 miljoner kronor har förfallit till betalning och bolaget har inte tillgängliga medel att betala lånet och ackumulerade leverantörsskulder. Aktien var handelsstoppad på måndagen och har fallit med 88 procent sedan årsskiftet. 

Arbetsförmedlingens veckostatistik visade att arbetslösheten uppgick till 6,6 procent, vilket var oförändrat från föregående vecka.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.Relaterade artiklar

Nedgång på Stockholmsbörsen 
Börs

Nedgång på Stockholmsbörsen 

Stockholmsbörsen sjunker på måndagen i linje med de större Europabörserna, dock med en viss återhämtning...

Oregelbundet på Stockholmsbörsen 
Börs

Oregelbundet på Stockholmsbörsen 

Stockholmsbörsen inledde måndagen med svagt sjunkande kurser i en avvaktande marknad. På eftermiddagen skedde en...