SSAB och Cint steg på sjunkande börs

Stockholmsbörsen inledde veckan med en nedgång på måndagen. Bland dagens rapportbolag steg SSAB och Cint medan Ratos och Cellavision tappade. De stora Europabörserna noterade uppgångar i London och Frankfurt medan Paris backade. Klockan 16.30 var OMXS30-index ned 0,8 procent till 2 331. Branschmässigt gick banker bra medan industribolag backade.

Gruvbolaget Boliden var den starkaste aktien i OMXS30 med en uppgång på 2,5 procent medan telekomleverantören Ericsson var den svagaste aktien i indexet med en nedgång på 3,6 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars fastställde teckningskursen till 53 kronor per aktie och beslutat att minska storleken på erbjudandet inför sin notering på Stockholmsbörsen. Teckningskursen hamnar därmed i botten av det tidigare kommunicerade intervallet 53-68 kronor per aktie. Erbjudandet har minskat i storlek till 20 miljarder kronor och Volvo Cars huvudägare Geely har beslutat att inte utnyttja sin rätt till att utöka erbjudandet. Vidare kommer vd Håkan Samuelsson anmäla sig för förvärv av B-aktier till ett belopp om 25 miljoner kronor i noteringen. Aktien börjar handlas på fredag den 29 oktober.

Stålbolaget SSAB slog analytikernas förväntningar på intäkter och rörelseresultat i tredje kvartalet. Rörelseresultatet var bolagets bästa någonsin för ett enskilt kvartal. Aktien steg 6,2 procent.

Investeringsbolaget Ratos förbättrade det justerade rörelseresultatet från kvarvarande verksamhet i tredje kvartalet. Vidare påverkades resultatet negativt med 149 miljoner kronor av orealiserade förluster i Dun & Bradstreet-aktien. Rapporten fick ett negativt mottagande och aktien sjönk med 4,3 procent.

Konsumentundersökningsbolaget Cint redovisade en kraftig ökning av intäkter och resultat i tredje kvartalet. Cint räknar med att  leverera ett starkt helårsresultat för 2021 med en tillväxt som markant överstiger bolagets kommunicerade årliga tillväxtmål om 20 procent. Aktien klättrade 10,1 procent.

Blodanalysbolaget Cellavision ökade intäkterna och resultatet rejält i tredje kvartal, men rapporten fick ändå ett surt mottagande och aktien föll med 13,8 procent.

Batteriladdarbolaget CTEK ger sig in på den tyska laddmarknaden. I Tyskland kan den som köper ett laddbart fordon subventioneras med upp till 9 000 euro och landet beslöt nyligen att sådant stöd ska ges till åtminstone fram till 2025. Tyskland har även sjösatt ett stödprogram på 300 miljoner euro för att öka utbyggnaden av landets laddinfrastruktur. Aktien klättrade 6,9 procent.

Forskningsbolaget Oncopeptides drog tillbaka Pepaxto från USA-marknaden, vilket gav ett kursras på 77 procent i fredags och det följdes av ett kursfall på ytterligare 38 procent på måndagen. Kursfallet från årsskiftet är knappt 98 procent.

Flygbolaget SAS kämpar för sin överlevnad och måste vidta stora förändringar för att kunna hantera marknadsskiften och skuldsättningen. Det uppgav vd Anko van der Werff i sin första stora intervju med dansk media, inför kommande förhandlingar med fackföreningar. Aktien föll med 14,3 procent.

Bettingbolaget Betssons nyvalda styrelse upphäver beslutet att ersätta Pontus Lindwall som vd för bolaget. Baserat på bolaget prioriteringar i närtid och på mellanlång sikt såsom hanteringen av det oväntade beslutet i Nederländerna och etableringen i USA, har den nya styrelsen beslutat att återkalla beslutet som meddelades den 19 september att ersätta Pontus Lindwall som vd. Aktien steg 1,4 procent.

Teknikhandelsbolaget Bergman & Bevings aktie steg 2,5 procent sedan vd Magnus Söderlind köpt aktier för 9,4 miljoner kronor.

Bygg- och anläggningsbolaget Vestums vd Conny Ryk har köpt aktier i bolaget för 15,4 miljoner kronor. Aktien ökade 3,0 procent.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 3 427 personer till 186 157 under förra veckan. Arbetslösheten var oförändrad på 7,4 procent. Det visade veckostatistik från Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...