Dragna utdelningar bidrog till nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen noterade nedgång på måndagen, vilket delvis förklarades av dragna utdelningar i Electrolux, Nordea och Tele2. Qualcomm har nu kommit överens om att köpa upp Veoneer för 37 dollar per aktie. Scandi Standard föll tungt efter en vinstvarning. De ledande Europabörserna gick starkare än Stockholmsbörsen. Klockan 16.30 var OMXS30-index ned 0,6 procent till 2 241.

Bland de ledande aktierna som ingår i OMXS30-index var Autoliv starkast med en uppgång på 2,0 procent. Sämst gick det för Nordea som sjönk 6,7 procent, vilket förklarades av dragen utdelning.

Branschmässigt gick olja & gas-bolag starkt och här utmärkte sig Africa Oil med en uppgång på 3,6 procent.

Bettingbolagen tog fortsatt stryk och i sektorn sjönk Kindred med 9,4 procent och

Betsson tappade 6,9 procent.

Volvo Cars bekräftade att bolaget siktar på en notering på Stockholmsbörsen före årsskiftet. Bolaget siktar på att ta in 25 miljarder kronor i nytt kapital i samband med noteringen. AMF och Folksam har för avsikt att kvarstå som aktieägare efter noteringen.

Qualcomm och investeringsbolaget SSW Partners har ingått ett slutgiltigt avtal om att förvärva fordonsteknikbolaget Veoneer för 37 dollar per aktie i kontanter. Affären värderar Veoneer till 4,5 miljarder dollar. Veoneer slopar det tidigare förvärvsavtalet med Magna, vilket innebär att Veoneer får betala en straffavgift på 110 miljoner dollar till Magna. Veoneers aktie klättrade 4,4 procent.

Kycklingbolaget Scandi Standard vinstvarnade för det tredje kvartalet. Bolaget spår ett rörelseresultat på 30 miljoner kronor som påverkats negativt av prisökningarna på insatsvaror, fortsatt utmanande prisbild på exportmarknaden, betydande personalbrist i Irland samt produktionsutmaningar i Sverige. Vidare kommer rörelseresultatet påverkas negativt med 13 miljoner kronor avseende slutlikvid för förvärv av den finska verksamheten. Aktien föll tungt med ett kursfall på 9,2 procent.

Fastighetsbolaget SBB har ökat sitt ägande i bostadsutvecklaren JM till drygt 25 procent av aktierna. JM och SBB var bägge upp vardera 0,1 procent.

Byggbolaget NCC säljer sin asfaltsverksamhet i Finland till lokala företaget Asfalttikallio. Affären väntas belasta resultatet med 180 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Den avyttrade verksamheten har 200 anställda och har gått med förlust i flera år. NCC får samtidigt en engångsutbetalning av överskott från den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS på 160 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Aktien tappade 0,6 procent.

Bioteknikbolaget Bico förvärvar tyska Qinstruments, som är en utvecklare av provberedningsautomation och vätskehanteringsrobotar för arbetsflöden i biomedicin, life science-forskning och klinisk diagnostik. Den totala köpeskillingen uppgår till 61,25 miljoner euro. Qinstruments väntas för helåret generera 10,8 miljoner i omsättning med en rörelsemarginal på 45 procent. Bolaget har 28 anställda. Aktien backade 2,7 procent.

Medicinteknikbolaget Senzime höll kapitalmarknadsdag. Den tidigare kommunicerade målsättningen om 200 miljoner kronor i omsättning år 2023 kvarstår trots att coronapandemin tillfälligt begränsat bolagets tillträde till sjukvården. Denna målsättning motsvarar 5 000 installerade Tetragraph-system år 2023. Aktien steg 4,7 procent.

Gruv- och prospekteringsbolaget Endomines har återstartat sin verksamhet vid anrikningsverket Orogrande i delstaten Idaho i USA. De första leveranserna av guldkoncentrat till distributionspartnern H&H Metals förväntas ske i november. Aktien klättrade 9,3 procent.

Antalet öppet arbetslösa i Sverige steg med 2 635 personer till 195 402 under förra veckan. Under förra veckan uppgick arbetslösheten till 7,6 procent, vilket var oförändrat mot veckan innan. Det visar veckostatistik från Arbetsförmedlingen.

Under september varslades 1 946 personer om uppsägning i Sverige.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...