Evergrande och Kina fick Stockholmsbörsen på fall

Stockholmsbörsen handlades ner kraftigt under måndagen efter att oroligheter kring den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande spred sig på en global nivå. Klockan 16.30 var OMXS30-indexet ned 2,2 procent till 2 273.

Under dagen har också kinesiska konkursförsäkringar, även kallade kreditswappar, har stigit till nära högsta nivån på ett år efter oro om spridning från tungt skuldsatta Evergrande gett en effekt på risksentimentet.

Astra Zeneca uppger att dess läkemedel Enhertu mot bröstcancer minskar risken för förvärrad cancer och dödsfall med 72 procent. Det framgår av resultaten från en fas 3-studie. Aktien lyckas därefter stiga trots det negativa börssentimentet.

Regeringen kommer inte att gå Vänsterpartiet till mötes kring kravet om att samtliga skattesänkningar i budgeten ska motsvaras av minst lika stora skattehöjningar. Det skriver Dagens industri med hänvisning till källor.

Producentpriserna i Tyskland ökade mer än väntat med 12 procent i årstakt i augusti. Det var högre än väntade 11,1 procent, enligt Bloombergs enkät. I juli låg takten på 10,4 procent.

Flera flygbolag stiger kraftigt, från att ha varit i negativa territorium i samband med en baissig börs, efter att nyheter om att USA ska lätta på restriktioner för inresande som har vaccinerats mot corona. SAS stiger 0,4 procent efter att ha legat runt minus 3 procent.

Danska vindkraftsbolaget Vestas ska stoppa produktionen av vindturbiner i tre fabriker i Tyskland, Spanien och Danmark. Detta för att ha en effektiv affärsmodell och tillverkningsavtryck, skriver bolaget.

Byggbolaget Peab har fått uppdraget att bygga Koenigseggs produktionslokaler i Ängelholm. Kontraktssumman uppgår till 191 miljoner kronor. Beställare är PEKO Fastighets AB som samägs av Peab och Koenigseggs moderbolag.

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och samarbetspartnern Biontech uppger att deras fas II/III-studie för deras vaccin visar att det är säkert och skyddande för barn i åldrarna 5 till 11 år. Detta matchar resultaten man tidigare observerat för 16- till 25-åringar.

Betallösningsbolaget Paynova genomför en riktad nyemission av konvertibler om 20 miljoner kronor. Emissionen tecknas av Rieber & Son. Konvertibeln löper med en ränta på Stibor tre månader plus 7 procent per år.

Frankrike har ställt in ett möte på hög nivå med Storbritannien i veckan som var tänkt att diskutera förnyandet av ett samarbete om missiler efter en dispyt angående en ubåtsorder. Franska källor bekräftade på söndagskvällen att mötesplanerna har avbrutits. Paris har ilsknat till efter att Australien slopat ett ubåtskontrakt på flera miljarder pund med Frankrike till förmån för att gå ihop med USA och Storbritannien i ett nytt försvarspartnerskap.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...