Stockholmsbörsen inledde veckan i en oregelbunden tendens

Stockholmsbörsen inledde veckan i en oregelbunden tendens på måndagen, efter att ett par försök till uppgång ebbade ut i sanden. Flygbolaget SAS steg efter att bolaget tecknat ett låneavtal i USA. Astra Zeneca gick också starkt efter positiva resultat från en bröstcancerstudie. Vid 16.30-tiden hade OMXS30-index stigit med 0,1 procent till 2 034.

Branschmässigt steg dagligvaru- och  läkemedelsbolag medan energibolag var tydliga förlorare, tyngt av en nedgång för oljepriset. 

Inom OMXS30-index gick läkemedelsbolaget Astra Zeneca starkast med en uppgång på 3,1 procent, följt av hygien- och hälsobolaget Essity som ökade 2,6 procent. Kommunikationstjänstebolaget Sinch var den sämsta aktien med en nedgång på 4,1 procent, följt av fastighetsbolaget SBB som backade 2,9 procent. 

Kina sänkte oväntat den ettåriga lånefaciliteten, Medium Lending Facility, MLF, till 2,75 procent från 2,85 procent. Analytikerkonsensus låg på oförändrade 2,85 procent. Det överraskande draget kom i samband med att statistik visade att ekonomin oväntat bromsade in i juli.

Flygbolaget SAS ingick ett avtal om så kallad debtor-in-possession-finansering, DIP-finansiering, om 700 miljoner dollar, motsvarande 7 miljarder kronor, med fonder som förvaltas av Apollo Global Management. DIP-finansiering är en specialiserad typ av bryggfinansiering för verksamheter som genomgår rekonstruktion i en chapter 11-process. Tillsammans med likvida medel från den löpande verksamheten gör finansieringen det möjligt för SAS att uppfylla sina affärsförpliktelser under rekonstruktionsprocessen i USA. Aktien klättrade 4,8  procent. 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelade att läkemedlet Enhertu signifikant fördröjde utvecklingen av sjukdomen i fas 2-studien Destiny-Breast02 hos patienter med HER2-positiv icke resekterbar och/eller metastaserad bröstcancer. I studien gav läkemedlet en signifikant fördröjning av sjukdomsförloppet, vilket var det primära effektmåttet. Dessutom uppnåddes det sekundära effektmåttet: total överlevnad. Aktien steg 3,1 procent. 

Arbetarna på gruvbolaget Bolidens norska zinksmältverk i Odda har gått ut i strejk efter att förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen Norsk Industri och fackföreningen Industri Energi avslutats utan ett avtal. En central punkt i förhandlingarna var löneförhandlingar och hur dessa sköttes på lokal nivå. Aktien backade 2,3 procent.

Oljebolaget Maha Energy rapporterade en kraftig ökning av intäkter och resultat i andra kvartalet 2022 jämfört med samma kvartal i fjol. “Framtiden ser ljus och händelserik ut under det andra halvåret”, kommenterade vd Jonas Lindvall. Aktien tappade 3,5 procent, då oljeaktier i allmänhet hade en dålig dag.

Forskningsbolaget Vivesto  meddelade att Inceptua har lanserat Apealea i Tyskland. Vivesto tecknade i mars 2020 ett globalt licensavtal med amerikanska Elevar för kommersialisering av Apealea, som nu lanseras i Tyskland genom Elevars europeiska partner Inceptua. Vivestos aktie klättrade hela 44 procent. 

Antalet öppet arbetslösa i Sverige minskade med 990 personer till 164 271 under förra veckan. Arbetslösheten uppgick till 6,7 procent, i nivå med föregående vecka. Det visade veckostatistiken från Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...