Återhämtning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde måndagen på minus men har handlats upp betydligt under börsdagen, i linje med ledande europeiska börser. Det mediala fokuset låg på misstroendeomröstningen i Sveriges riksdag, men det historiska avsättandet av Stefan Löfven fick ingen större effekt på börsen.

Klockan 16:30 var OMXS30 upp 0,8 procent. De aktier som utvecklades mest positivt i storbolagsindexet var Atlas Copco, Alfa Laval samt storbankerna SEB och Handelsbanken. På minussidan märktes framförallt Skanska.

Gruvbolaget Lundin Mining rasade 9,3 procent efter att de sänkte sin prognos för produktionen vid koppargruvan Candelaria för 2021. Bolaget spår nu en produktion om 150 000-155 000 ton koppar och 85 000-90 000 oz guld. I det andra kvartalet har produktionen varit i linje med prognos men i det andra halvåret väntas en negativ påverkan från insatta åtgärder för att hantera produktionsrisker.

SSAB-aktien steg 1,6 procent efter två nyheter. Folksamgruppen har köpt aktier i bolaget och flaggar nu för ett ägande om 5,2 procent av rösterna. Folksam motiverar sin investering med att SSAB ställer om till att producera fossilfritt. Dessutom har Hybrit, som är ett initiativ från SSAB, LKAB och Vattenfall inom fossilfri ståltillverkning, lyckats producera världens första vätgasreducerande järnsvamp i pilotskala.

Alltmer pekar på att teleoperatören Telia kommer att välja att sälja TV4, enligt Dagens Media. Initialt var planen att byta ut kanalens högsta ledning, men sedan dess har flera idéer skrotats. Aktien var oförändrad.

E-handelsbolaget Boozt förvärvar 66,7 procent av danska Rosemunde till en värdering av 340 miljoner kronor på skuldfri basis. Rosemunde säljer kläder till kvinnor online och i fler än 1 000 butiker och varuhus världen över. Aktien avancerade 1,0 procent.

Försvarsbolaget Saab ska leverera militär träningssystem och service till den nederländska försvarsmakten. Det totala ordervärdet landar på cirka 1,4 miljarder kronor över tio år. Aktien var ned 0,7 procent.

Spelutvecklaren G5 Entertainments vd Vlad Suglobov har den 16 juni genom bolaget Wide Development sålt 15 824 aktier i G5, en affär på 8,2 miljoner kronor. Marknaden svarade med att handla ner aktien 3,8 procent.

Finanschefen respektive affärsområdeschefen i Fortnox sålde aktier för miljonbelopp under den förra veckan. Aktien rasade 5,5 procent.

Bitcoin var ned drygt 3 procent på måndagen efter att Kina beordrat stopp för bitcoinutvinning i Sichuan-provinsen. Förbudet innebär att över 90 procent av Kinas kapacitet för bitcoinutvinning bedöms nu vara nedlagd, enligt den statliga kinesiska tidningen Global Times.

SAS-konkurrenten Norwegian utnämner sin finanschef Geir Karlsen till ny vd med omedelbar verkan. Han ersätter Jacob Schram som tvingas lämna.

Under den gångna veckan varslades 1 327 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. Veckan innan var antalet 442 personer. Arbetslöshetsnivån steg till 8,0 procent, jämfört med 7,9 procent föregående vecka.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...