Stigande oljepris dämpar Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen. Sentimentet tyngs av beskedet under helgen att oljekartellen Opec+ planerar att genomföra produktionssänkningar. Strax före klockan 16.30 var OMXS30-index ned 0,3 procent till 2 217,76.

Bäst utveckling bland börsens större industrisektorer hade energi med en uppgång på 2,26 procent. I andra vågskålen låg dagligvaror i botten med minus 1,12 procent.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg Getinge 0,7 procent medan Volvo var upp 0,6 procent. Sämst utveckling hade Nibe med minus 2,4 procent medan Assa Abloy noterades ned 2,1 procent.

Priset på brentolja steg på måndagen med drygt 6 procent sedan oljekartellen Opec+ överraskande meddelat planer på att minska oljeproduktionen med 1,16 miljoner fat per dag. I oljesektorn var IPC upp 10,6 procent medan Enquest steg 7 procent.

Flera bolag presenterade under dagen ordernyheter.

Verkstadsbolaget Sandvik var upp 0,4 procent. Bolaget har erhållit en order från Codelco avseende leverans av ett AutoMine Fleet-automationssystem och sex stycken autonoma lastare. Ordern är värd 180 miljoner kronor.

Specialstålbolaget Alleima, som knoppades av från Sandvik under 2022, har erhållit två större ordrar för korrotionsbeständiga OCTG-rör inom kundesegmentet olja och gas, till ett totalt värde om cirka 880 miljoner kronor. Det fick fart på aktien som var upp 1,8 procent.

Industrileverantören Mildef ökade 1 procent. Bolaget har fått i uppdrag av en partner i försvarsindustrin att leverera taktisk IT till en svensk kund. Beställningsvärdet uppgår till 69 miljoner kronor.

Läkemedelsbolaget Orexo försenar den förväntade USA-lanseringen av OX124 till sent 2024 istället för första halvåret 2024, om amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner kandidaten enligt ordinarie tidsschema. Aktien sjönk 2,1 procent.

Fastighetsbolagen Corem Property, Alm Equity och Broskeppet Bostad, som tillsammans äger bostadsbolaget Klövern, har ingått en avsiktsförklaring med en icke namngiven internationell investerare om att denna avser förvärva 25 procent av aktierna i Klövern till ett värde om 1 350 miljoner kronor. Därtill avser den internationella investeraren att investera upp till 3 000 miljoner kronor i nyemissioner i Klövern för att finansiera byggnation av planerade projekt, och kommer i så fall att äga drygt 51 procent av aktierna i Klövern. Corems B-aktie var upp 3,7 procent medan Alm Equity steg 1,2 procent.

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe var oförändrad. Branschstatistik visar en nedgång i registreringar av husvagnar med 44 procent i mars jämfört med motsvarande månad i fjol. För husbilar låg nedgången på 45 procent.

Arbetslösheten i Sverige var 6,4 procent i förra veckan, att jämföra med 6,5 procent föregående vecka, rapporterade Arbetsförmedlingen.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.



Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...