Lugn start på veckan på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen noterade små förändringar på måndagen. Inga större bolag rapporterade och i omvärlden var det helgstängt i Norge, Danmark, Tyskland och Kanada, vilket bidrog till ett lugnare nyhetsflöde än vanligt. Vid 16.30-tiden var OMXS30-index 0,2 procent högre vid 2 245.

Bland tungviktarna inom indexet steg Evolution med 3,5 procent och Kinnevik ökade 2,7 procent.

Ericsson har inkluderat PTS-beslutet om att exkludera kinesiska leverantörers produkter från 5G-auktionen som en riskfaktor i sitt obligationsprospekt efter en bedömning att beslutet kan medföra en negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags ekonomiska intressen. Ericsson backade 0,8 procent som sämsta aktien i OMXS30-index.

Läkemedelsbolaget Astra Zenecas vd Pascal Soriot är övertygad om att bolaget omtalade coronavaccin har en framtid, framgår det av en intervju med Financial Times. Det markerar den första intervjun efter flera bakslag för vaccinet, inklusive uppkomsten av sällsynta allvarliga biverkningar. Aktien var upp 0,4 procent.

Riskkapitalbolaget EQT:s planerade förvärv av amerikanska bussjättarna First Student och First Transit har stött på motstånd. Det säljande bolagets största ägare har hotat med rätten om inte affären senareläggs, rapporterade Financial Times. EQT försvarande affären i ett pressmeddelande. EQT aviserade även en storsatsning på att bygga studentbostäder i Spanien genom ett joint venture-bolag. Aktien steg 4,3 procent.

Mobiloperatören Millicom ökade 2,5 procent. I en intervju med Dagens Industri lovade vd Mauricio Ramos att bolaget kommer att återuppta återköp av egna aktier i år.

Gamingbolaget Paradox bekräftade i samband med det digitala eventet Pdxcon Remixed bland annat lanseringen av strategispelet Victoria 3. Utöver det meddelade Paradox även att flera av de befintliga titlarna får nytt spelmaterial. Aktien tappade 2,4 procent.

Branschkollegan Stillfront avancerade 6,1 procent. I fredags blev det klart att aktien flyttas upp från First North till Nasdaq Stockholm på onsdag den 26 maj.

Byggbolaget Wästbyggs dotterbolag Logistic Contractor har fått en order av köksspecialisten Nobia om att bygga deras nya produktionsanläggning söder om Jönköping. Ordervärdet är 460 miljoner kronor. Wästbygg steg 1,1 procent.

Spelutvecklaren G5 Entertainments vd Vlad Suglobov och operativa chefen Aleksandr Tabunov, tillika grundare av bolaget, sålde den 20 maj aktier för vardera 5,1 miljoner kronor. Aktierna som sålts har tilldelats i det incitamentsprogram som nyligen slutförts. Det uppgav bolagets finanschef Stefan Wikstrand i en kommentar till Finwire. G5-aktien steg 1,5 procent.

Investmentbolaget Concejo låg högt upp på förlorarlistan med ett kursfall på 18,2 procent, vilket förklaras av lämnad utdelning på 15 kronor per aktie.

Under den gångna veckan varslades 331 personer om uppsägning, rapporterar Arbetsförmedlingen. Veckan innan var antalet 504. Arbetslöshetsnivån sjönk till 8,0 procent, från 8,1 procent veckan innan.

Denna information är framtagen av FinWire på uppdrag av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ) (”Carnegie”). Informationen är baserad på publika källor som av Finwire bedömts vara tillförlitliga. Carnegie kan dock inte garantera riktigheten i denna information. Mångfaldigande eller spridning av denna information – samt av hela eller delar av dess innehåll – får inte i något fall ske utan Carnegies skriftliga medgivande.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...